Το Κεντρί, Οι δύο Ληστές (Paul Newman) – Η επιλογή της εβδομάδας

Το Κεντρί, 1973

Doyle Lonnegan:Your boss is quite a card player, Mr. Kelly; how does he do it?
Johnny Hooker:He cheats.  
(από «Το Κεντρί»)

«THE STING» (1973) και «BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID» (1969)  – σε DVD

Ο Paul Newman γύρισε συνολικά 63 ταινίες, καμία όμως δεν ξεπερνά σε λάμψη και κέφι τις δύο συνεργασίες του με τον Robert Redform το 1969 («Οι δύο ληστές» – «Butch Cassidy and the Sundance kid») και 1973 («Το Κεντρί» – «The Sting»). Σκηνοθετημένες από τον Αμερικανό σκηνοθέτη George Roy Hill, βρίσκουν τους δύο ηθοποιούς στα «καλύτερά τους» να χτίζουν μαζί ένα εξαιρετικό δίδυμο και τελικά να γράφουν Κινηματογραφική ιστορία βγάζοντας δύο ταινίες που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις καλύτερες του Αμερικανικού Κινηματογράφου.

Στο «Το Κεντρί» («The Sting») είναι δύο απατεώνες της δεκαετίας του ’30 που στήνουν πολύπλοκες «δουλειές» με θύματα ανύποπτους πλούσιους που δεν καταλαβαίνουν τι τους έτυχε μέχρι τη στιγμή που είναι πολύ αργά. Κάποια στιγμή θα βάλουν στο μάτι ένα αφεντικό της μαφίας ονόματι Doyle Lonnegan με τον οποίο έχουν προηγούμενα. Γύρω από τον Lonnegan θα στήσουν μία απίστευτη πλεκτάνη με την οποία θα προσπαθήσουν να του αποσπάσουν πρακτικά ότι έχει και δεν έχει. Η ταινία έχει εξαιρετικό σενάριο, ερμηνίες αλλά πάνω απ’ όλα ρυθμό ο οποίος βοηθιέται πολύ και από τα ragtimes του Scott Joplin τα οποία αποτελούν και το Soundtrack. Ισοροπώντας εξίσου ανάμεσα στην περιπέτεια και την κωμωδία, σας υπόσχεται ένα υπέροχο βράδυ. Α, ξέχασα να το αναφέρω ότι η ταινία σάρωσε στα Oskars (7 το σύνολο).

Οι δύο ληστές, 1969

«Οι δύο ληστές» («Butch Cassidy and the Sundance kid») είναι η πρώτη ταινία που γύρισε το δίδυμο και η ταινία που αποκάλυψε το ταλέντο του Robert Redford (η πρώτη του ταινία αν δεν κάνω λάθος). Πρωταγωνιστές δύο παράνομοι που περνούν το χρόνο τους ληστεύοντας τράπεζες και τραίνα. Αυτά, μέχρι που ο νόμος αρχίζει να τους καταδιώκει συστηματικά και αναγκάζονται να φύγουν για τη Βολιβία. Στο δρόμο θα συναντήσουν μια δασκάλα η οποία θα αποτελέσει και το ερωτικό αντικείμενο της ταινίας. «Οι δύο Ληστές» αποπνένουν όλη την αμφισβήτηση της δεκαετίας του ’60, θυμίζοντας έντονα το «Bonnie and Clyde». Χαρακτηρίζονται από μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που χτίζεται με περίεργους τρόπους (πχ. το τραγούδι «Raindrops Keep falling on my Head» σε ένα western σε μια σκηνή με ήλιο), αλλά τελικά όλο αυτό δένει εξαιρετικά και μας κρατά καθηλωμένους μέχρι το τέλος.

Οι δύο αυτές ταινίες ήταν η αρχή μιας μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των δύο ηθοποιών, αλλά και χαράς ευαγγέλια για τους Κινηματογραφόφιλους όλου του κόσμου!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/4

Δείτε το Trailer από «Το Κεντρί»:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s