San Giorgio dei Greci

"San Giorgio dei Greci"

"Ο Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων"

Το καμπαναριό της ιστορικότερης Ελληνικής εκκλησίας στη δύση ξαναχτυπά.

Ο «Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων» («San Giorgio dei Greci») χτίστηκε τον 16ο αιώνα και θεωρείται ένας από τους «θησαυρούς» της Βενετίας. Η Εκκλησία ήταν αποτέλεσμα των συνεχών αιτήσεων των εκπατρισμένων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (που είχαν καταφύγει στην Βενετία μετά την άλωση της Πόλης το 1453), στον Πάπα για μία Ελληνική Εκκλησία. Η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε το 1577 (διήρκησε 30 ολόκληρα χρόνια) και το καμπαναριό ολοκληρώθηκε το 1592, χορηγία του Ζακυνθινού Ιάκωβου Σαμαριάρη. Πριν από 2 χρόνια ξεκίνησε η διαδικασία ανακαίνησης του καμπαναριού, το οποίο ήταν στα πρόθυρα της κατάρευσης μετά από 400 ολόκληρα χρόνια ζωής. Και από τον περασμένο μήνα χτυπά και πάλι…

Belbo

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

San Giorgio dei Greci στη Wikipedia

Advertisements

7 responses to “San Giorgio dei Greci

 1. Καλημέρα-καλησπέρα φίλτατε.
  Για αρχή να δηλώσω ότι πρέπει να έχω δει γυρω στις 746-862 εκκλησίες, στη φοιτητική μου κυρίως καριέρα, όλων των ρυθμών και των εποχών…και έχω αποφασίσει ότι πλέον θα περνάω μόνο απ’ έξω. Μοναδική εξαίρεση θα κάνω στην Αγία Σοφία, τη γνωστή, και αυτό γιατί την ξέρω, από θεωρίας, απ’έξω και ανακατωτά οπότε πρέπει να τη δω.
  Το 2004 όμως μας πήγε το ΕΜΠ εκδρομή Βενετία, για άλλο θέμα όμως. Μια φίλη από το μεταπτυχιακό, που είχε σπουδάσει Βενετία μου είπε ότι πρέπει να πάμε γιατί αξίζει και όντως πήγαμε.
  Το εντυπωσιακό, που λες, είναι ότι είναι μια αναγεννησιακή σε μορφή εκκλησία σε όλα της, και μέσα ήταν διακοσμημένη σαν να είμαστε σε μια τυπική ελληνική εκκλησία. Άλλο το έξω της, άλλο το μέσα της…είχα πάθει πλάκα! Φαντάσου τους τυπικούς ρόδακες της αναγέννησης στην στέψη και μέσα μανουάλια, κεράκια και λιβάνια σαν να είσαι σε εκκλησία στην Αθήνα. Εντυπωσιακό!

 2. Ε μα βέβαια δεν ήξερα ότι είχαμε μια ειδικό ανάμεσά μας, αυτό σημαίνει να έχεις ψαγμένο κοινό (πιο ψαγμένο από εσένα δηλαδή)! Ωραίο ακούγεται μπαλονάκι ευχαριστούμες για τις πληροφορίες και ακόμη καλύτερα μου φαίνεται ότι πέρασες γενικότερα στα φοιτητικά σου χρόνια. Κι εγώ κάπου εκεί ήμουνα παρεπιπτόντως , απλά σε γειτονικό κτήριο και δυστυχώς με λιγότερο ενδιαφέρουσες εκδρομές…

 3. εγώ Belbo, με το ίδρυμα (όπως το λέτε εσείς οι ΕΜΠούδες) απέκτησα σχέσεις μόνο λόγω μεταπτυχιακού. Η έδρα μου ήταν στο ΑΠΘ…με τέλειες πάλι εκδρομές…στα πέρατα του κόσμου έφτασε το Μπαλόνι!

 4. Η αδελφότητα του Αγίου Νικολάου, η ζωηρότατη κοινότητα των Ελλήνων στη Βενετία, θα χτίσει σταδιακά ένα κτιριακό σύμπλεγμα γνωστό ως Campo dei Greci, η περίφημη Πλατεία των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα κτιριακό τρίπτυχο, τη σπουδαία Φλαγγίνειο Σχολή (ή Φλαγγινιανό Φροντιστήριο), την Αδελφότητα του Αγίου Νικολάου και τον Αγιο Γεώργιο των Ελλήνων. Θα άξιζε, Belbo, ένα αναλυτικό αφιέρωμα σχετικά, βρες το χρόνο!

  Τώρα αυτά ανήκουν στο επίσης σημαντικό Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Το μορφωτικό αυτό Ινστιτούτο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας Ιταλίας-Ελλάδας στο μορφωτικό και ερευνητικό επίπεδο. [Άλλο σπουδαίο θέμα το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας! Βρες χρόνο επειγόντως! ]

  Στην εκκλησιά του Αγιου Γεωργίου των Ελλήνων έχει δουλέψει ο σημαντικός κρητικός ζωγράφος/αγιογράφος Μιχαήλ Δαμασκηνός, που θεωρείται και δάσκαλος του Δ. Θεοτοκόπουλου (πιστεύεται πως ο τελευταίος θήτευσε στο εργαστήρι του Δασκάλου). Εχει μεγάλη σημασία αυτό, καθώς ο Δαμασκηνός είχε την ικανότητα, την ευχέρεια, να περνά από τη μία τεχνοτροπία στην άλλη, δηλαδή να ζωγραφίζει με την βυζαντινή τεχνοτροπία (αγιογραφίες), την γνωστή μανιέρα γκρέκα, με την ίδια άνεση που δούλευε την ιταλική! Έτσι για παράδειγμα ερμηνεύεται, πώς μπολιάζεται η κρητική ζωγραφική, που είναι συνέχεια της βυζαντινής, με δανεικά στοιχεία της ιταλικής/αναγεννησιακής! Η Αδελφότητα του Αγίου Νικολάου, θα βοηθήσει πολύ τους ΄Έλληνες που θα βρεθούν εκεί, περαστικοί προς κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης. Αν δε με απατά η μνήμη μου, ο Θεοτοκόπουλος πρέπει να είχε θέση σημαντική στην Αδελφότητα τα χρόνια που έζησε στην πόλη των Δόγηδων. Ο Μ. Δαμασκηνός πάντως φαίνεται πως πηγαινοερχόταν -για κάποιο διάστημα τουλάχιστον- μεταξύ Κρήτης και Βενετίας. Κι αν αυτό αληθεύει, τότε αντιλαμβανόμαστε την διάδραση και τη συνεχή επικοινωνία των τεχνοτροπιών χάριν Δαμασκηνού και άλλων.

  Τέλος αξίζει να πω ότι στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων υπάρχει μια -σπάνια θαρρώ- εκδοχή του Ιούδα, την ώρα που προδίδει τον Χριστό στους Ρωμαίους, ο οποίος κρατά ένα πουγγί νομίσματα!

  Χαιρετώ!

 5. Αγαπητέ Συκοφάγε,

  Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου! Θα τις προσθέσω στο βασικό post γιατί νομίζω ότι δένουν ωραία με το κείμενο.

  Ο Δαμασκηνός ήταν πραγματικά μια εντυπωσιακή φιγούρα που καθόρισε την μεταβυζαντινή ζωγραφική. Έμενε αμειγώς στην Κρήτη (είχε εργαστήριο στο Χάνδακα) με μόνο ένα διάλειμα μερικών ετών στη Βενετία (φαίνεται ότι αρνιόταν να ξενυτευτεί!) και στην περίπτωση του Αγίου Γεωργίου ταξίδεψε στη Βενετία αποκλειστικά για να κάνει την εικονογράφηση. Από την εποχή του ακόμη θεωρείτο μεγάλος δάσκαλος και ουσιαστικά εδραίωσε την Κρητική σχολή η οποία μεγάλωσε εντυπωσιακά φτάνοντας σε μια ομοσπονδία από 200 ζωγράφους στην ακμή της! Επηρεάστηκε αρκετά από τη «δυτική» τέχνη της Αναγέννησης (δη Βερονέζε), αλλά τα περισσότερα έργα του παραμένουν μέσα στη ευρήτερη Βυζαντινή παράδοση.

  Εξαιρετικά όλα αυτά! Belbo

 6. πολύ ενδιαφέρον κείμενο, σ ευχαριστώ που μας θύμησες κάτι τόσο όμορφο και αισιόδοξο.

 7. Celsius, χαίρομαι πολύ που το βρήκατε ενδιαφέρον, γίνονται τόσα ωραία πράγματα γύρω μας και νομίζω ότι τα χάνουμε τελικά γιατί η «ομίχλη» της μετριότητας δεν μας αφήνει να τα ξεχωρίσουμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s