Η ζωή συνεχίζει να ειν’ ωραία!

c41

Όπου ο Belbo μετά από μια περίοδο εσωστρέφιας αντιλαμβάνεται ότι η ζωή συνεχίζει να είναι κατά βάση ωραία!

Λένε ότι σύμφωνα με την ψυχολογία υπάρχουν 7 στάδια όταν αντιμετωπίζει κάποιος τη λύπη:

  1. Σοκ & άρνηση
  2. Πόνος & τύψεις
  3. Θυμός & διαπραγμάτευση
  4. Κατάθληψη-ενδοσκόπηση-μοναξιά
  5. Άνοδος
  6. Ανασυγκρότηση
  7. Αποδοχή & ελπίδα

Για να βρεθούμε πάλι στην επιφάνεια πρέπει να περάσουμε όλα τα παραπάνω στάδια, να έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα και τελικά να το αποδεχτούμε και να μπορέσουμε να δούμε μπροστά.

Τα γεγονότα των περασμένων εβδομάδων ήταν το μεγαλύτερο σοκ που έχει ζήσει η γενιά της μεταπολίτευσης (γενιά μου) – σημερινοί 30ρηδες+ (μαζί πιθανά με την κρίση των Ιμίων). Ένα δραματικό γεγονός που λειτούργησε σαν σπίθα ενεργοποίησε αλυσιδωτές αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία και οδήγησε σε μια έκρηξη που τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και από πλευράς έντασης ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Μας έδειξε ότι είμαστε ευάλωτοι σαν κοινωνία και πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, δεν είναι. Πάνω απ’ όλα όμως είναι κάτι που θα επηρεάσει την κοινωνία για πολλά χρόνια.

Τα γεγονότα λειτούργησαν έντονα σε επίπεδο μνήμης ανασύροντας δραματικά γεγονότα του παρελθόντος όπως τα Δεκεμβριανά ή το 1-1-4, αν και δεν συγκρίνονται μαζί τους ούτε σε επίπεδο έντασης, ούτε σε επίπεδο μαζικότητας (οι διαδηλώσεις τη δεκαετία του ’60 μάζευαν 100,000 άτομα όχι 10,000). Σε κάθε περίπτωση όμως ξύπνησαν μνήμες και αντανακλασικά που εδώ και χρόνια θεωρούσαμε θαμένα και ξεπερασμένα και απέδειξε ότι η Ελληνική κοινωνία δεν έχει την ομοιογένεια που νομίζαμε και παραμένει ως ένα σημείο διχασμένη.

Γυμνοί μπροστά στον καθρέπτη: αν κάτι έγινε ξεκάθαρο είναι ότι βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά σε μια κατάσταση που επιμελημένα κρύβαμε κάτω από το χαλί και συνειδητοποιήσαμε ότι περνάμε μια έντονη κρίση αξιών: από τους κυβερνώντες και την αντιπολίτευση που βουλιάζουν μέσα στα σκάνδαλα, τα λαϊκιστικά μικρότερα κόμματα, τους διαβρωμένους θεσμούς, την οικογενειοκρατία, τη μαζικοποίηση περιθωριακών συμπεριφορών (εξάρχεια), τη στοχοποίηση της αστυνομίας σαν «εχθρό», την ανεπαρκή παιδεία της ΟΛΜΕ, μέχρι τους γονείς του Mall και του 4χ4 και τους αδιάφορους πολίτες που φοροδιαφεύγουν στην πλειοψηφία τους (80%) και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να «βολέψουν» το παιδί τους στο δημόσιο, τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο σ’ αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο… Μια κοινωνία χωρίς αξιοπρέπεια.

Η ενεργοποίηση της βίας: ξεκίνησε στα γήπεδα & στα εξάρχια, αλλά επεκτάθηκε στη μεσαία τάξη. Βοήθησαν οι ταινίες, η οδική κουλτούρα… εκπαιδευτήκαμε, ετοιμαστήκαμε και τώρα έχει αρχίσει και ξεσπάει γύρω μας. Η έκταση την οποία πήρε απέναντι σε ανυπεράσπιστους πολίτες ήταν κάτι ο πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η αποδοχή της από μια μικρή πλυν δυναμική μερίδα συμπολιτών μας.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

c31

«Πόλη είναι άντρες και όχι τείχη ούτε πλοία χωρίς άντρες» (Αλκαίος)

Το είχαμε ξεχάσει: πολίτης σημαίνει πρώτα απ’ όλα ενεργός συμετοχή και προσφορά στην πόλη. Ζούσαμε μόνο απαιτώντας περισσότερα, αδιαφορώντας για τους δίπλα, ανεχόμενοι συμπεριφορές, κλεισμένοι στους κύκλους μας, αυτό πρέπει να αλλάξει: το μέλλον αυτής της χώρας είναι στα χέρια μας.

Σ’ αυτή την εποχή που έρχεται πρέπει να μηδενίσουμε την ανοχή και ν’ αρχίσουμε να παίρνουμε θέση: απέναντι τόσο στους πολιτικούς και την εξουσία, όσο και στους δίπλα μας. Πρέπει να σταματήσουμε να σηκώνουμε τους ώμους όταν αποκαλύπτονται σκάνδαλα, όταν οι κυβερνώντας είναι διεφθαρμένοι ή ανεπαρκείς, όταν κόμματα μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας, όταν προσπαθούν να μας χαϊδέψουν στο μαλακό υπογάστριο. Την ίδια στιγμή την ίδια αδιαλαξία πρέπει να δείξουμε για τη διαφθορά που υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας: στην αποδοχή και τον εναγκαλισμό ακραίων συμπεριφορών κατά συνανθρώπων μας ή του κράτους σαν «δικαιολογημένη», στον κλεφτάκο που φοροδιαφεύγει και στερεί από συνανθρώπους μας την υγεία και την παιδεία που χρειάζονται, σ’ αυτόν που δωροδοκεί, που βάζει με μέσο το γιόκα στο δημόσιο. Πρέπει να βρούμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και αυτό απαιτεί ρήξη.

Πολίτης σημαίνει νοιάζομαι για την πολιτεία μου πάνω από ότι για το στενό προσωπικό συμφέρον, κομματική ταυτότητα ή φιλίες και χρειάζεται πραγματικό θάρρος, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Υπάρχουν όμως τρόποι ξεκινώντας από τη χαμένη μας συλλογικότητα τις κοινότητές μας που χάθηκαν, τις μνήμες μας…

Η ΖΩΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΩΡΑΙΑ

c

Το Σάββατο το βράδυ κατέβηκα στο κέντρο με μηδενική διάθεση: περιμένα να δω μια μαύρη πόλη. Είδα κάτι εντελώς διαφορετικό: πολίτες κεφάτοι σουλάτσαραν στο Σύνταγμα, μερικοί έβγαζαν φωτογραφίες μπροστά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, μια παρέα νέων άκουγε ένα κομμάτι από ένα κινητό και τραγουδούσαν μαζί, τα χαμόγελα έδιναν και έπαιρναν. Συνειδητοποίησα ότι δεν είναι όλα μαύρα και ακόμη και αν ήταν δεν έχουμε λόγο να τα κάνουμε χειρότερα. Η ζωή είναι οι στιγμές που προσπερνούν την πεζότητα και την ευτέλεια και την αφήνουν μερικά χιλιόμετρα πίσω να κοιτάζει ενώ ταξιδεύει προς τα επάνω, δε θέλει και πολύ ψάξιμο είναι δίπλα μας…

Είδα μια υπέροχη παράσταση και μετά βγήκα με μερικούς φίλους. Το κέντρο έσφιζε από ζωή. Επιστρέφοντας το βράδυ παρατήρησα ένα ζευγάρι εφήβων στο μετρό: φιλιόντουσαν με πάθος σαν να μην υπήρχε αύριο αδιαφορώντας πλήρως για τους γύρω, δοσμένοι ολόψυχα στη στιγμή. Όταν βγήκα στο δρόμο ο ουρανός είχε ανοίξει και μπορούσες να δεις τ’ αστέρια…

Belbo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

58 Καλλιτέχνες ενάντια στη βία

Ο Χρήστος Γιανναράς για τις ταραχές

Ο Μίκης Θεοδωράκης για τις ταραχές

Δοξιάδης, Θεοδωρακόπουλος & Μάρκαρης για τις ταραχές

Ενδιαφέρουσες αναγνώσεις για τις ταραχές

Advertisements

One response to “Η ζωή συνεχίζει να ειν’ ωραία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s