Τι απέγιναν οι μοιραίες γυναίκες;

ritas

Η Rita Hayworth κοιτάζει με συγκατάβαση το αντρικό κοινό στα πόδια της στη Gilda

Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από την εποχή που οι μοιραίες γυναίκες κυριαρχούσαν στη μεγάλη οθόνη και μια σειρά προβολών στη Βρεττανία φαίνεται να αναρωτιέται που έχουν πάει…

Η δεκαετία του ’40 χαρακτηρίστηκε από την κυριαρχία αυτού που λέμε «μοιραίου θυληκού» στη μεγάλη οθόνη. Μυστηριώδης, γοητευτικές αλλά πάνω απ’ όλα επικίνδυνες οι μοιραίες γυναίκες του Κινηματογράφου χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο (και φυσικά την εκρηκτική σεξουαλικότητά τους) για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Η δεκαετία χαρακτηρίστηκε από μερικές από τις εμβληματικότερες ταινίες στην ιστορία του Κινηματογράφου, μεταξύ άλλων τη Gilda (1946) και το Double Indemnity (1944) – η τελευταία ανήκει στις 10 πιο αγαπημένες ταινίες του γράφοντος.

Το γυναικείο Βρετανικό φεστιβάλ κινηματογράφου «Birds eye view» έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα τελευταία στις μοιραίες γυναίκες με την προβολή 30 ταινιών από την εποχή του βουβού κινηματογράφου, μέχρι και σήμερα.

Γιατί όμως ο τύπος της μοιραίας γυναίκας έχει εξαφανιστεί από τον Κινηματογράφο; οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, μεταξύ άλλων: η κουλτούρα των «celebrities», πλέον «ουδέν κρυπτό υπό του ηλίου» και άρα πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί το μυστήριο γύρω από μία προσωπικότητα. Επίσης η απώλεια του κάθετου διαχωρισμού των δύο φύλων: τη δεκαετία του ’40 οι γυναίκες ήταν γυναίκες (χυμώδεις, με καμπύλες, κτλ) και οι άντρες ήταν υπερ-αρσενικά (σκληροί και αδυσώπητοι). Αυτό έχει αλλάξει (θυμίζω το ανδρογύναιο της δεκαετίας του ’70 για παράδειγμα).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον Independent: «Whatever happened to the femme fatale?»

«Double Indemnity»: Η απόλυτη αποπλάνηση

«Birds eye view» film festival

Advertisements

2 responses to “Τι απέγιναν οι μοιραίες γυναίκες;

  1. Δεν έχω ερμηνεία γιατί χάθηκαν οι ωραίες μοιραίες. Φαντάζομαι ότι οι λόγοι ειναι πολλοί και δεν έχουν σχέση τόσο με την βιομηχανία, όσο με τις εξελίξεις της κοινωνίας. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι, πως είμαι φανατικός θαυμαστής τους -τόσο επί όσο και εκτός οθόνης.

  2. Αγαπητέ Φώτη,

    Με βρίσκετε σύμφωνο! Εγώ θα έλεγα ότι ευτυχώς δεν έχουν εκλήψει 100% (βλέπε Monica). Σε κάθε περίπτωση μείνετε συντονισμένος γιατί ετοιμάζω επιπλέον ανάρτηση για το θέμα τις επόμενες ημέρες, φιλικά,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s