Γαλλικός κινηματογράφος σε DVD από το Ποντίκι

sks

Ο Αντουάν σε μια ακόμη απόπειρα για "Κλεμμένα φιλιά" στην ομώνυμη ταινία του Φρανσουά Τρυφώ

Η εφημερίδα «Το Ποντίκι» ξεκινάει εκτενές αφιέρωμα στο Γαλλικό Κινηματογράφο δίνοντας δώρο ένα DVD κάθε εβδομάδα (η εφημερίδα εκδίδεται κάθε Πέμπτη αλλά κυκλοφορεί μέχρι την Κυριακή).

Τρυφώ, Μαλ, Ρομέρ, Σαμπρόλ και Ρενέ θα βρείτε στο αφιέρωμα που κάνει η εφημερίδα και μπορεί να μην είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του Γαλλικού κινηματογράφου, αλλά σίγουρα είναι πολύ σημαντικά δείγματα Γάλλων σκηνοθετών του «νέου κύματος», του κινήματος εκείνου που τη δεκαετία του ’60 ανανέωσε το Γαλλικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Λίγα λόγια για το «νέο κύμα»: τη δεκαετία του ’60 μια επανάσταση αλλάζει τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Με ιδρυτές τους Τρυφώ, Γκοντάρ και Ρομέρ μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες του «νέου κύματος» υποστηρίζουν τον «Κινηματογράφο του δημιουργού» («auteur cinema») δηλαδή την ταινία όπου ο σκηνοθέτης δεν είναι απλά ένας συντελεστής, αλλά πολύ περισσότερο ο «δημιουργός» το μυαλό που οδηγεί προς ένα συγκεκριμένο όραμα (όπως ακριβός ο συγγραφέας είναι ο δημιουργός ενός βιβλίου). Με γερές κινηματογραφικές βάσεις (ο Τρυφώ ήταν κριτικός κινηματογράφου πριν γίνει σκηνοθέτης), είναι οι πρώτοι που μιλούν με θαυμασμό για Αμερικανούς σκηνοθέτες όπως ο Χίτσκοκ ή ο Φόρντ, σε μια εποχή που η καλλιτεχνική αξία των ταινιών τους δεν έχει αναδειχθεί και ο Χίτσκοκ για παράδειγμα θεωρείτο εμπορικός σκηνοθέτης που γεμίζει αίθουσες (για την πολύ ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στον Τρυφώ και το Χίτσκοκ θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή). Το αποτέλεσμα; ταινίες όπως τα «400 χτυπήματα» ή το «Χωρίς ανάσα», αριστουργήματα, μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του Κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα της εφημερίδας «το Ποντίκι» προσφέρει 3 σημαντικές ταινίες του Γαλλικού νέου κύματος: «Κλεμμένα φιλιά» του Φρανσουά Τρυφώ, «Η φλόγα που τρεμοσβήνει» του Λουί Μαλ και «Έρωτας το απόγευμα» του Ερίκ Ρομέρ. 3 εξαιρετικές ταινίες της δεκαετίας του ’60-αρχές δεκαετίας 70 που θα σας δώσουν μια πολύ καλή γεύση του Γαλλικού «νέου κύματος». Θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Το άνθος του κακού» του Κλοντ Σαμπρόλ και «Θέλω να γυρίσω σπίτι» του Αλαίν Ρενέ, σύγχρονες ταινίες (2003 και 1989 αντίστοιχα), με ενδιαφέρον, από βετεράνους Γάλλους σκηνοθέτες του Νέου κύματος, που σίγουρα όμως δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε στέκονται στο ύψος των 3 πρώτων ταινιών.

Belbo

Advertisements

2 responses to “Γαλλικός κινηματογράφος σε DVD από το Ποντίκι

  1. Μου αρέσει αυτή η περίοδος του Γαλλικού σινεμά. Έχει μια δροσιά και μια ανεμελιά. Σαν έφηος ετών 17. Ειδικά το Τριφό είναι από τους πιο αγαπημένους μου ευρωπαίους σκηνοθέτες. Πολύ καλή συλλογή.

  2. Φώτη,

    Συμφωνώ απόλυτα, νομίζω ότι η λέξη κλειδί είναι «ανεμελιά» όπως το αναφέρεις. Κατά κάποιο τρόπο η σχολή αυτή άφησε πίσω της τη σοβαροφάνεια του παρελθόντως και είδε τον κόσμο διαφορετικά. Η επιτομή αυτού νομίζω βρίσκεται στον «Τρελό Πιερό» του Γκοντάρ, μια ταινία που τη χαρακτηρίζει η χαλαρότητα και ο πειραματισμός σε όλα τα επίπεδα, φιλικά,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s