10 αναληθείς Βιογραφικές ταινίες

salieri

Ο Σαλιέρι παρουσιάζεται σαν μια σχεδόν σατανική φιγούρα που απειλεί το Μότζαρτ στο "Amadeus" του Milos Forman. Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική με τους δύο συνθέτες να διατηρούν μια εξαιρετική σχέση αμοιβαίας εκτίμησης.

«Ποτέ μην αφήσεις την αλήθεια να σε εμποδίσει απ’ το να πεις μια καλή ιστορία» ήταν για χρόνια το αγαπημένο ρητό των απανταχού κινηματογραφιστών και δεν ήταν πουθενά πιο εμφανές από ότι στις βιογραφίες.

Ένα κινηματογραφικό είδος το οποίο πάντα τραβούσε το κοινό, οι βιογραφίες εξελίχθηκε τελικά σε περισσότερο μυθοπλασία και λιγότερο αλήθεια. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία οι κινηματογραφιστές πολλές φορές διαστρέβλωσαν την αλήθεια. Επιπλέον, επικέντρωναν την προσοχή τους σε αδιάφορες-ανούσιες λεπτομέρειες, ενώ προσπέρασαν σημαντικά στοιχεία της ζωής του προσώπου που βιογραφούσαν. Οι παρακάτω 10 ταινίες είναι καλά παραδείγματα αυτού:

10. A BEAUTIFUL MIND
9. RAY
8. HOUDINI
7. THE HURRICANE
6. AMADEUS
5. MONGOL
4. YOUNG MR. LINCOLN
3. THE DOORS
2. NIGHT AND DAY
1. YOUNG EINSTEIN

10 αναληθείς βιογραφικές ταινίες – Slideshow

Advertisements

6 responses to “10 αναληθείς Βιογραφικές ταινίες

  1. Προσωπικά πάντως, προτιμώ να δω μια καλή ταινία, όπως το «Αμαντέους», κι ας έχει ιστορικές αυθαιρεσίες, παρά μια ταινία που μένει πιστή στην αλήθεια, η οποία θα είναι κακή.

  2. Φώτη μαζί σου κι εγώ εκεί βρίσκομαι! Η Κινηματογραφική ταινία είναι μια εντελώς διαφορετική τέχνη που περιέχει τη μυθοπλασία. Για την ιστορική αλήθεια υπάρχει πάντα το ντοκυμαντέρ, φιλικά,

  3. Εγώ πάλι, αν βλέπω ταινία για κάποιο γνωστό/ιστορικό πρόσωπο, προτιμώ να είναι ακριβής. Στην τελική, αν δεν πρόκειται να διηγηθείς αυτό που συνέβει, αλλά κάτι παρόμοιο ή κάτι που θα μπορούσε να συνέβει, ας αλλάξεις τα ονόματα των ρόλων ώστε να δω μια ταινία εντελώς φανταστική. Πάντως εντάξει, δεν τραβάω και κανένα τρελό ζόρι, γιατί τέτοιες ταινίες γενικά τις αποφεύγω – από τις 10 της λίστας δεν έχω δει ούτε μία!

  4. Σοφία,

    Καλημέρα! πρέπει οπωσδήποτε να δεις το Amadeus: είναι εξαιρετική ταινία από κάθε άποψη και χτίζει έναν συναρπαστικό χαρακτήρα του Motzart στο κέντρο (δεν ξέρω πόσο ακριβή αλλά δεν πειράζει!). Από τις υπόλοιπες νομίζω ότι και το Beautiful Mind έχει ενδιαφέρον (προσωπικά μ’ αρέσουν πολύ τα μαθηματικά οπότε τη χάρηκα πολύ). Ειδικά για το Amadeus δεν θα το μετανιώσεις! φιλικά,

  5. Είναι δικαίωμα να διαστρευλώνονται αληθινά γεγονότα, από την πλευρά της τέχνης, αλλά να σέβονται το αληθινό και λέγεται τέλος-τέλος η πραγματικότητα…

  6. Αχιλλέα, νομίζω πως έχετε δίκιο: υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο παραποιείται το ίδιο το πρόσωπο, φιλικά,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s