Γκίλμπερτ & Τζώρτζ: Όχι, δεν πρόκειται για τέχνη (Gilbert & George)

Όπου ο Belbo διαβάζει με απορία τα εγχώρια μέσα να αναπαράγουν και να προβάλουν τα πιο βαρετά
«φαινόμενα» του ξένου καλλιτεχνικού στερεόματος και αναρωτιέται γιατί να είμαστε τόσο «επαρχία» άραγε.

Όχι όλα τα πράγματα δεν είναι τέχνη όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο: δε θα υπάρξει ποτέ δεύτερος Πραξιτέλης, Μιχαήλ Άγγελος, Πικάσσο, δε θα γίνει ποτέ μια δεύτερη Καπέλα σιστίνα ή Γκουέρνικα και όχι το να βγάζει κάποιος χαριτωμένος φωτογραφίες του εαυτού του, να τις επεξεργάζεται στον υπολογιστή και να τις πουλάει για χρυσάφι δεν είναι τέχνη.

Διαβάζω με περίεργεια τον τελευταίο καιρό τα εκτενή άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για την έκθεση Gilbert & George: αφιερώματα, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη, νομίζει κανείς ότι κάτι συναρπαστικό γίνεται στην πόλη μας, μέχρι που… αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται. Ένα από τα πιο βαρετά φαινόμενα της τέχνης οι επονομαζόμενοι Gilbert & George ήρθαν και στην Ελλάδα και τα εγχώρια μέσα έτρεξαν να παρουσιάσουν το «μεγάλο» γεγονός. Περί τίνος πρόκειται στην πραγματικότητα; ένα ζευγάρι κοστουμαρισμένων Βρετανών που εδώ και 30 χρόνια βγάζουν περίπου τις ίδιες φωτογραφίες του εαυτού τους, τις επεξεργάζονται και τις πουλάνε σε «συλλέκτες» και μουσεία μοντέρνας τέχνης με μεγάλο αποθεματικό.

Ξεκίνησαν λένε σαν «ζωντανά γλυπτά», κυκλοφορούν παντού μαζί και είναι πάντα κοστουμαρισμένοι – ε και λοιπόν; κι εμείς τι φταίμε; Δε πρόκειται να σας κουράσω με το βαρετή «σούπα» που πλασάρεται σαν τέχνη: ψάξτε στο Internet και θα βρείτε τους «πίνακές» τους: Οι δυο τους ντυμένοι με τα ίδια κοστούμια, σε μια σειρά από διαφορετικά σκηνικά, κοιτάζουν με ανία το θεατή που προσπαθεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Και οι εφημερίδες και τα περιοδικά μας; δεν έχουν πλέον άποψη; ο ρόλος τους είναι απλά να αναπαράγουν τα δελτία τύπου που δέχονται; ή μήπως αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν για να πάρουν τη σφραγίδα της «πρωτοπορίας»;

Ο Ελληνικός επαρχιωτισμός σε όλο του το μεγαλείο…

 

Advertisements

2 responses to “Γκίλμπερτ & Τζώρτζ: Όχι, δεν πρόκειται για τέχνη (Gilbert & George)

  1. Και δεν είναι η πρώτη φορά που μας μπουκώνουν με G&G.
    Ακριβώς όπως τα λες: Ο Ελληνικός επαρχιωτισμός…

  2. Αφήστε τα αγαπητέ μου, απίστευτη πλήξη και θλίψη 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s