Οι 8 καλύτερες μουσικές εκπομπές στο Ελληνικό Ραδιόφωνο

Όταν μιλάμε για ραδιόφωνο έρχεται στο μυαλό ο Γιάννης Πετρίδης φυσικά, ποιος άλλος;

Όχι η «δωρεάν» μουσική δεν είναι επινόηση της ψηφιακής εποχής. Πολύ πριν το Napster και τα .mpg το ραδιόφωνο έφερνε δωρεάν στο μέσο ακροατή τη μουσική, κάνοντάς τον κοινωνό σε μια από τις συναρπαστικότερες ιστορίες της τέχνης και βοηθώντας στη μαζικοποίησή της. Το ραδιόφωνο ήταν ένα εκπληκτικό μέσο που άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπους σε μια ιστορία που διαρκεί πάνω από 100 χρόνια.

Δυστυχώς τον 21ο αιώνα στην χώρα μας λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να συναρπάσουν ραδιοφωνικά: η έλειψη έμπνευσης, φαντασίας, πρωτοτυπίας και τα καταραμένα playlists έχουν φέρει στα πρόθυρα χρεοκωπίας ένα υπέροχο μέσο. Με τις περισσότερες εκπομπές να παίζουν συνέχεια τις ίδιες βαρετές επιλογές που τους έρχονται με φαξ από τα γραφεία των δισκογραφικών και τους περισσότερους παραγωγούς να γεμίζουν τα κενά με ακόμη πιο βαρετά εξυπνακίστικα ή lifestyle σχόλια, δεν είναι έκπληξη που ο περισσότερος κόσμος κλείνει το διακόπτη…

Κι όμως υπάρχουν ακόμη εξαιρετικές μουσικές εκπομπές στο Ελληνικό ραδιόφωνο! Με όχημα κυρίως το κρατικό ραδιόφωνο, παραγωγοί που αγαπούν τη μουσική συνεχίζουν να μας ξεναγούν στη μαγική αυτή ιστορία και να μας γνωρίζουν δρομάκια που ούτε καν είχαμε φανταστεί ότι υπήρχαν. Επιλέγω λοιπόν τις 8 καλύτερες:

1. «Από τις 4 στις 5»
ΠΟΥ: ΝΕΤ 105.8
ΠΟΤΕ: Δευτέρα εως Παρασκευή 16:10-17:00
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Γιάνης Πετρίδης (συνεργάτης Κώστας Ζουγρής)
ΕΙΔΟΣ: Ξένη μουσική

ΓΙΑΤΙ: Η ιστορικότερη και καλύτερη μουσική εκπομπή του ραδιοφώνου, μακράν. Μία από τις μακροβιότερες μουσικές εκπομπές παγκοσμίως, το «Από τις 4 στις 5» είναι η εκπομπή που μου έμαθε τι σημαίνει καλή μουσική. Ο Γιάνης Πετρίδης για πάνω από 30 χρόνια καλύπτει οτιδήποτε συμβαίνει στο ξένο πεντάγραμμο: από τα hits στην κορυφή των charts μέχρι τα πιο avant garde συγκροτήματα, πάνω απ’ όλα όμως με άποψη για τα πραγματικά καλά πράγματα, ανεξαρτήτως είδους. Ένας άνθρωπος με απίστευτη εμπειρία στη μουσική ο Γιάννης Πετρίδης (έχει μια από τις μεγαλύτερες δισκοθήκες παγκοσμίως), γεμίζει τα κενά με εξαιρετικά σχόλια και λεπτομέρειες. Μην τη χάνετε με τίποτα!

2. «Ο Γιάννης Πετρίδης στο Τρίτο πρόγραμμα»
ΠΟΥ: ΤΡΙΤΟ 90.9
ΠΟΤΕ: Δευτέρα εως Παρασκευή17:15-18:15
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Γιάννης Πετρίδης (συνεργάτης Κώστας Ζουγρής)
ΕΙΔΟΣ: Τα πάντα (περισσότερο κλασσική, Jazz, κλασσικά τραγούδια του 20ου αιώνα)

ΓΙΑΤΙ: η συνέχεια του «Από τις 4 στις 5» συμπληρώνει την ανασκόπηση της διεθνούς μουσικής από τον Γιάννη Πετρίδη, καλύπτοντας είδη που παραδοσιακά δε θα έπαιζε στην εκπομπή του στη ΝΕΤ (κλασσική, Jazz, κτλ). Το καλύτερο κομμάτι της εκπομπής είναι ενδιαφέροντα αφιερώματα που διαπερνούν τα είδη (Jazz ή Rock διασκευές κλασσικών κομματιών) και αποδεικνύουν ότι στεγανά δε χωρούν στη μουσική.

3. «Musica Reservata»
ΠΟΥ: ΤΡΙΤΟ 90.9
ΠΟΤΕ: Τρίτη 15:00-17:00, Κυριακή 11:00-13:00
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Στέλιος Μούστος
ΕΙΔΟΣ: Κλασσική

ΓΙΑΤΙ: Ο Στέλιος Μούστος είναι ίσως ο καλύτερος παραγωγός του τρίτου αυτή τη στιγμή. Με μια εξαιρετική γνώση της κλασσικής μουσικής μαζί με μεγάλη αγάπη για το αντικείμενό του, ο Μούστος μας ξεναγεί σε εξαιρετικές ηχογραφήσεις γνωστών ή πολλές φορές άγνωστων (αλλά πάντα άκρως ενδιαφέροντων) έργων. Θα ακούσετε από Bach μέχρι συνθέτες του 20ου αιώνα, θα μάθετε λεπτομέρειες αλλά σίγουρα δε θα βαρεθείτε. Ίσως η καλύτερη εκπομπή του Τρίτου αυτή τη στιγμή.

4. «Όλα τα πρωϊνά του Τρίτου» (μέρος δεύτερο)
ΠΟΥ: ΤΡΙΤΟ 90.9
ΠΟΤΕ: Δευτέρα εως Παρασκευή 10:00-12:00
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Γιώργος Φλωράκης
ΕΙΔΟΣ: Κλασσική

ΓΙΑΤΙ: Ωραίος τρόπος να ξεκινάτε τη μέρα σας, με το Γιώργο Φλωράκη να επιλέγει κλασσική μουσική με γούστο και φινέτσα. Τα σχόλιά του με βάση μια πολύ καλή γνώση της μουσικής, επίσης ενδιαφέροντα. Αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι των «Πρωϊνών του Τρίτου» (που διαρκούν πολύ περισσότερο).

5. «Laternative»
ΠΟΥ: ΣΚΑΙ 100.3
ΠΟΤΕ: Δευτέρα εως Παρασκευή 22:00-00:00
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Παναγιώτης Μένεγος, Σταύρος Διοσκουρίδης
ΕΙΔΟΣ: Εναλακτική ξένη μουσική

ΓΙΑΤΙ: Η επιλογή του Σκάι να γεμίσει τα βράδυα ενός ειδησιογραφικού σταθμού με ξένη μουσική από ένα άγνωστο δίδυμο αποδείχθηκε εξαιρετική. Οι Μένεγος και Διοσκουρίδης έχουν άποψη, πολύ χιούμορ αλλά πάνω απ’ όλα γούστο και η απουσία playlist τους βοηθάει να γεμίζουν δύο ώρες με κομμάτια που δεν έχουμε ξανακούσει, αλλά θέλουμε να ψάξουμε για να ξανακούσουμε. Ευτυχώς που δεν πήγαν στο Red!

6. «Ράδιο Νοσταλγία»
ΠΟΥ: ΔΕΥΤΕΡΟ 103.7
ΠΟΤΕ: Κυριακή 20:00-21:00
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Γιώργος Παπαστεφάνου
ΕΙΔΟΣ: Ελληνική μουσική

ΓΙΑΤΙ: Ο Γιώργος Παπαστεφάνου είναι κομμάτι της ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού. Από τις καταπληκτικές εκπομπές του σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, μέχρι και τις συνεργασίες του σαν δημιουργός, δεν υπάρχει καλύτερος άνθρωπος για να ακούσετε Ελληνική μουσική. Το «Ράδιο Νοσταλγία» διαρκεί 4 ώρες (από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 με συμμετοχές από Πετρίδη, Κωστάλα & Κογκαλίδη), αλλά το κομμάτι με Ελληνική (κατά βάση) μουσική του Παπαστεφάνου είναι το καλύτερο και ταιριάζει «γάντι» για το βράδυ της Κυριακής.

7. «Ο ήχος των εκπλήξεων»
ΠΟΥ: ΤΡΙΤΟ 90.9
ΠΟΤΕ: Τετάρτη & Παρασκευή 23:00-00:00
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Σάκης Παπαδημητρίου
ΕΙΔΟΣ: Jazz

ΓΙΑΤΙ: μετά το οριστικό κλείσιμο του Jazz FM η Jazz μας λείπει πολύ στο ραδιόφωνο και η εκπομπή του Σάκη Παπαδημητρίου έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Ένας από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς της Jazz ο ίδιος, ο Σάκης Παπαδημητρίου επιλέγει Jazz με μια διάθεση και μια ώρα που της ταιριάζει απόλυτα.

8. «Τα μήλα των Εσπερίδων»/»Όττω τις έραται»
ΠΟΥ: ΤΡΙΤΟ 90.9
ΠΟΤΕ: Σάββατο & Κυριακή 13:00-14:00
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Τζουλιέτα Καρόρη
ΕΙΔΟΣ: Κλασσική (με έμφαση στην παλιά μουσική)

ΓΙΑΤΙ: η πιο μαγευτική φωνή του Ελληνικού ραδιοφώνου! Η Τζουλιέτα όμως πέρα από εξαιρετική φωνή παίζει και μια συλλογή από τα καλύτερα κομμάτια παλιάς μουσικής, γνωρίζοντάς μας αυτό το (μάλλον παραγνωρισμένο) τμήμα της κλασσικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Γιάννης Πετρίδης: ένας υπέροχος άνθρωπος»

 

Advertisements

18 responses to “Οι 8 καλύτερες μουσικές εκπομπές στο Ελληνικό Ραδιόφωνο

 1. Πολυ εμπεριστατωμενη η λιστα σου Μπελμπο. Θα κοιταξω να δω αν μπορω να πιασω καποια απο αυτες τις συχνοτητες στο ιντερνετ. Παντα το ραδιοφωνο ειχε ωραια μουσικη καποιες ασχετες ωρες. Ειναι βλεπεις και θεμα ακροαματικοτητας. Μπραβο στους παραγωγους που αναφερεις. Και σε σενα που εφερες παλι κατι ομορφο στην μπλογκοσφαιρα. Για να βγει σωστο αποτελεσμα πιστευω οτι πρεπει να συνυπαρχουν οι γνωσεις το μερακι και η διατηρηση χαμηλου προφιλ ετσι ωστε να προβαλλεται η μουσικη.

 2. Εξαιρετικό ποστ!
  Σσυμφωνώ στις επιλογές σου!

 3. Δέσποινα, δεν είναι εύκολο πράγμα το ραδιόφωνο και παραμένει εξαιρετικά γοητευτικό μέσο (για εμένα τουλάχιστον).

  Αγαπητή roadartist, ήμουν σίγουρος!

 4. Καλός ο κ. Φλωράκης στα Πρωινά του 3ου, αλλά νομίζω ότι το κενό που άφησε πίσω του ο Ιλαν είναι δυσαναπλήρωτο. Μια και είσαι λάτρης, όπως φαίνεται, του κρατικού ραδιοφώνου – και πολύ καλά κάνεις … – μήπως θυμάσαι τους παραγωγούς της εκπομπής «Ουίσκυ μπαρ» στο Πρώτο ή στο Δεύτερο και εάν συνεχίζουν σήμερα εκπομπές; ( τον ένα νομίζω τον έλεγαν κ. Συμεών). Η εκπομπή «έπαιζε» σίγουρα στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

 5. Να προσθέσω άλλη μια πολύ δυνατή εκπομπή στο Κόκκινο 105.5. Λέγεται «25». Δασκαλοπουλος (ιερό τέρας του εναλλακτικού ήχου). Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα.
  Πολύ καλή δουλειά Belbo.
  Καλή συνέχεια.

 6. Eξαιρετικό , απόλυτα τεκμηριωμένο άρθρο! Αφ’ ης στιγμής έκανε αναφορά και ο Πετρίδης τα σχόλια περιττεύουν!

 7. Γιώργο,
  Συμφωνώ για τον Ιλάν, ήταν πραγματικά εξαιρετικός. Και η συνέχεια πάλι δεν ήταν καθόλου κακή (ο Στέλιος Μούστος για μια περίοδο ήταν εξαιρετικός και μετά οι Καρώρη, Φλωράκης & Μαλούχος), στο μόνο σημείο που έχω ίσως μία ένσταση είναι ο Μιχαηλίδης το πρωί. Το «Ουίσκυ μπαρ» μου λέει κάτι (πρέπει να το άκουγα εκείνη την εποχή), το έψαξα λίγο όμως και δεν βρήκα τίποτα σήμερα.

  Mondechristo,
  Καταγράφηκε και θα τον παρακολουθήσω, ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

  Δικαιόπολις, ευχαριστώ πολύ!

 8. Μα είναι δυνατόν να ξέχασες τον μεγάλο, τον ανεπανάληπτο Κωσταντίνο Τζούμα στον Εν Λευκώ 87,7 καθημερινά 10-12???? Οπως επίσης τον Δημήτρη Παπασπυροπουλο στον Best 92.6 καθημερινα 2-4, τους οποιους και τους δυο τους έχω χάσει από την πολλή δουλειά….

 9. Συμφωνώ κι επαυξάνω! Το Τρίτο Πρόγραμμα γενικά έχει εξαίρετους μουσικούς παραγωγούς. Από τους καλύτερους σταθμούς στον Κόσμο (άκουγα για πολλά χρόνια τον κλασσικό σταθμό WFMT στο Σικάγο, ένα από τους καλύτερους – λένε- στον κόσμο και μπορώ να πω ότι το Τρίτο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε).

 10. Στάθη, συμφωνώ, όαση πραγματική είναι το τρίτο. Ενδιαφέρον αυτό που λέτε πάντως: τώρα με το Internet που έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και υπερατλαντικούς σταθμούς, πως συγκρίνεται τελικά το τρίτο, φιλικά,

 11. ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΑ ΣΠΑΕΙ…ΑΛΛΑ Ο ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗ JAZZ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΡΟΑΤΗ. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΖΗ ΤΣΑΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΖΑΖ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΥ ΜΠΛΑ-ΜΠΛΑ ΜΕ ΟΛΙΓΗ{ΤΖΑΖ} ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! Α! ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΩ ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΑ.

 12. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΙΣΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 17-8-2011 ΑΚΟΥΣΑ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΟΡΒΗΓΟ ΠΙΑΝΙΣΤΑ HELGE LYNN ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΣΩΣΤΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΩΣΤΑ. ΕΠΑΘΑ ΤΗ ΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΠΑΙΞΙΜΟ ΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΙΚ ΣΑΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΩ.

 13. καλες οι προτασεις αλλα οφειλετε να ακουσετε επισης
  συχνοτικη συμπεριφορα 21:00 Δευτερα- Τεταρτη στο Kokkino105,5
  τον Μηλατο καθε μερα στις 15:00 στον ιδιο σταθμο
  και την εκπομπη Inner City Blues με τον Θανάση Μήνα παλι στο Kokkino

 14. Όλα καλά, και
  ακούω τη μουσική στο Τρίτο και χαίρομαι μαζί και την ωραία γλώσσα και άρθρωση των παρουσιαστών, αλλά . . . .αλλά . . .πώς να αφήσω απαρατήρητες μερικές εκφράσεις που «χαλούν» όλη την ακουστική , όπως εκείνη την εκφώνηση των αριθμητικών,. . . .διακό σ α,
  χίλια οχτακο σ α , χίλια ενιακό σ α. κλπ. νομίζω πως με λίγη προσπάθεια μπορούμε να πούμε το σωστό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s