Η αιώνια μαγεία του Αγίου Όρους

Το λεύκωμα του National Geographic που θα βρείτε σα περίπτερα περιέχει καταπληκτικές φωτογραφίες γεμάτες από τη μαγεία του αγιασμένου αυτού τόπου.

Ο θρύλος που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα στους μοναχούς του Όρους λέει ότι όταν το Άγιο Όρος σταματήσει να υπάρχει θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Θρύλος ή πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει σ’ αυτό τον τόπο. Το συνεργείο του National Geographic μαγεμένο από τον τόπο και τους ανθρώπους μας μεταφέρει σε έναν κόσμο διαφορετικό που η πνευματικότητα αποτελεί τον μοναδικό στόχο και οτιδήποτε έχει να κάνει με την ύλη έχει αφεθεί πίσω.

«Η Αγία χερσόνησος του Άθως απλώνεται 31 μίλια μέσα στο Αιγαίο σαν ένα προσάρτημα που προσπαθεί να αποσχησθεί από το κοσμικό σώμα της Βοριοδυτικής Ελλάδος. Για τα τελευταία 1000 χρόνια, μια κοινότητα Ορθοδόξων μοναχών ζει εδώ, αποσυρμένοι από τα πάντα εκτός από το Θεό. Ζουν μόνο για να γίνουν ένα με τον Ιησού Χρηστό. Το περιβάλλον τους – κύματα, πυκνά δάση από καστανιές και το χιονισμένο βουνό του Άθω στα 6,670 πόδια, είναι η ουσία της απομόνωσης.»

 ξεκινάει το άθρο του National Geographic. Το συνεργείο, μαγεύται από το τοπίο και τους ανθρώπους, μας μιλάνε για μια κοινότητα 2,000 ανθρώπων που ανθίζει και πάλι (μετά από αρκετές δεκαετίες εγκατάλειψης), οι περισσότεροι με Πανεπιστημιακή μόρφωση, που βρίσκουν στο Όρος αυτό που δεν μπόρεσαν να βρουν στην κοινωνία: ένα εναλακτικό και ουσιώδη τρόπο ζωής.

Ένα υπέροχο λεύκωμα που δεν πρέπει να χάσετε.

Belbo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η εκτυφλωτική λάμψη του Αγίου Όρους

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
The National Geographic article about Mount Athos
Photographs from the article

Advertisements

4 responses to “Η αιώνια μαγεία του Αγίου Όρους

  1. Φώτη,

    Λογικά είναι ακόμη στα περίπτερα. Αν και ακριβούτσικο, το λεύκωμα αξίζει τον κόπο για τις φωτογραφίες, ψάξτο, φιλικά,

  2. Όντως καταπληκτικές οι φωτό…
    Αλλά η εποχή της εγκατάλειψης (από μοναχούς και επισκέπτες) του ΄Ορους έχει τελειώσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια κι όχι τώρα, όπως αναφέρει το άρθρο. Παλιότερα, μέχρι και τέλη του ’80, έμπαινες όποτε ήθελες, τώρα πλέον πρέπει να κάνεις κράτηση μέχρι και στα μοναστήρια που θέλεις να επισκεφτείς…

  3. Α. απολύτως! Νομίζω ότι κάπου στη δεκαετία του ’60 ο τέως Βασιλιάς είχε επισκεφθεί το Άγιο Όρος και είχε προβλέψει την ερήμωσή του μέχρι το τέλος του αιώνα – φυσικά (και ευτυχώς!) έπεσε έξω, φιλικά,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s