Ο Μιρό της Μαγιόρκα

Για το Μιρό τα έχουμε ξαναπεί πολύ πριν την παρούσα έκθεση: μια υπέροχη μορφή της ζωγραφικής που ή σ’ αρέσει ή δε σ’ αρέσει (ο γράφοντας ανήκει στην πρώτη κατηγορία), προσέγγισε την τέχνη με μια πρωτότυπη διαφορετική ματιά (μια τελευταία έκθεση στο MOMA της Νέας Υόρκης είχε τίτλο «ζωγραφική και αντι-ζωγραφική»). Μοντερνιστής, σουρεαλιστής, αλλά σίγουρα όχι αφηρημένος, ο Μιρό αξίζει την προσοχή σας (για περισσότερα δείτε το εκτενές αφιέρωμα που του είχαμε κάνει).

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη παρουσία στη Θεσσαλονίκη (100,000 επισκέπτες, καιρό είχα ν’ ακούσω τέτοιο νούμερο) η έκθεση «ο Μιρό στη Μαγιόρκα» κατεβαίνει στην Αθήνα στο ίδρυμα Ελληνικός κόσμος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
H έκθεση περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα που δημιούργησε ο μεγάλος καλλιτέχνης στο εργαστήρι του στη Μαγιόρκα, όλα πρωτοεμφανιζόμενα στην Αθήνα: λάδια και πρωτότυπα χαρακτικά έργα της ώριμης περιόδου του, που αποδεικνύουν τη ζωντανή και πολύτιμη παρακαταθήκη του στη σύγχρονη τέχνη. Όλο το υλικό προέρχεται από το Ίδρυμα Pilar i Joan Μiró της Μαγιόρκα.

H έκθεση «O Μiró της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και την επιμέλειά της υπογράφει ο Μάριος Ελευθεριάδης. Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου: «Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” ανοίγει τις πύλες του στο μαγικό κόσμο των εικαστικών τεχνών και συναντά έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δημιουργούς, το Μiró. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη φιλοξενία των έργων του Καταλανού ζωγράφου γιατί με την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, κάνουμε ένα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας: τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, που θα στεγάζει κάθε μορφή τέχνης και θα δίνει βήμα σε ό,τι ενδιαφέρει το σύγχρονο άνθρωπο, πολίτη της Αθήνας ή επισκέπτη.»
Η έκθεση «O Μiró της Μαγιόρκα» στον «Ελληνικό Κόσμο» συγκεντρώνει έργα που φιλοξενήθηκαν σε μουσειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη στην ομώνυμη έκθεση.

Αναλυτικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει:

-Επιλεγμένα λάδια της περιόδου 1976-1981
Έργα σε ξύλο, καμβά και ύφασμα, τα οποία επεξεργαζόταν ο καλλιτέχνης σταδιακά, επανερχόμενος σε αυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

-Πρωτότυπα χαρακτικά έργα
Η παραγωγή γραφικών έργων του Miró είναι μεγάλη, πλούσια σε θεματολογία, μορφή και τεχνική. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει μακέτες, μήτρες, δοκίμια εκτύπωσης, bon à tirer και εκτυπώσεις από την ώριμη περίοδό του, από αυτές που δημιουργήθηκαν στα εργαστήριά του στην Πάλμα, τα οποία σήμερα εξακολουθούν να είναι ενεργά, όπως επιθυμούσε ο Miró.
Τα πρωτότυπα χαρακτικά έργα που παρουσιάζονται είναι από τις σειρές:

Els gossos (Τα σκυλιά)
Η σειρά Els gossos (Τα σκυλιά) αποτελείται από εννέα εκτυπώσεις που έγιναν με διαφορετικές τεχνικές, όπως η οξυγραφία, η τονική οξυγραφία και η οξυγραφία με ζάχαρη. Η παραγωγή αυτής της σειράς υλοποιήθηκε στα εργαστήρια του Son Boter στην Πάλμα της Μαγιόρκα με αφετηρία το 1976, αλλά τα 30 αντίτυπα της έκδοσης τυπώθηκαν το 1979 στη Βαρκελώνη. Ο τίτλος αυτής της σειράς έχει σχέση με μία από τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν, την οξυγραφία με ζάχαρη. Ενώ οι μήτρες στέγνωναν στην αυλή του Son Boter, πλησίασαν κάποια σκυλιά για να γλείψουν τις πλάκες με τη ζάχαρη κι άφησαν τα σημάδια από τις πατούσες τους σε κάποιες από τις μήτρες. Ο Miró απαθανάτισε αυτά τα ίχνη, που ήταν αποτέλεσμα της τύχης, στις εκτυπώσεις της σειράς.

Σειρά Fundació Palma (Ίδρυμα Πάλμα)
Η εκτύπωση της σειράς Fundació Palma (Ίδρυμα Πάλμα) πραγματοποιήθηκε το 1988 με αφετηρία ένα bon à tirer του Miró. Η σειρά αποτελείται από πέντε εκτυπώσεις που έγιναν με τις τεχνικές της οξυγραφίας, της τονικής οξυγραφίας και του καρβιδίου και εκδόθηκε σε 80 αντίτυπα. Ο χαράκτης και τυπογράφος αυτής της σειράς ήταν ο José Torralba, συνεργάτης του Miró από το 1973. Είχαν δουλέψει μαζί στην εικονογράφηση του El llibre dels sis sentits (Το βιβλίο των έξι αισθήσεων) (1981), οι εκτυπώσεις του οποίου αποτέλεσαν την αφετηρία των σειρών Fundació Palma I, II και III.

Gens de la mer (Άνθρωποι της θάλασσας)
Αυτή η σειρά αποτελείται από δεκατρείς εκτυπώσεις του 1990, που δημιουργήθηκαν με αφετηρία ένα bon à tirer με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1981. Ο Daniel Lelong εξέδωσε 60 αντίτυπα σε χαρτί Rives, αριθμημένα και υπογεγραμμένα στη μήτρα. Ο Miró εκφραζόταν συχνά μέσω σειρών ή εικονογραφημένων βιβλίων, αλλά τύπωσε και πολλά ανεξάρτητα έργα, όπως το La Marchande de couleurs (Η χρωματοπώλισσα) το 1981.

-Φωτογραφίες
Οι φωτογραφίες του Francesc Catalá-Roca και του Jean-Marie del Moral, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», προσφέρουν ένα ταξίδι στην τελευταία περίοδο του Miró, όταν κατοικούσε στη Μαγιόρκα και δημιουργούσε έργα στο εργαστήριο που του έχτισε ο José Lluis Sert και παρουσιάζουν ορισμένες προσωπικότητες που γνώρισε ή θαύμασε ο καλλιτέχνης. Ο Miró ενοχλούνταν από την παρουσία άλλων όταν δούλευε στο εργαστήριό του, γεγονός που καθιστά τις συγκεκριμένες φωτογραφίες πολύτιμα ντοκουμέντα.

Οι φωτογραφίες του Francesc Catalá-Roca, εκτός από την αξία που έχουν ως τεκμήρια, είναι ένα σπουδαίο δείγμα του έργου του καλλιτέχνη, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου, ειδικά της δεκαετίας του ’50.
Επίσης, μέσα από τις φωτογραφίες του Jean-Marie del Moral ο επισκέπτης ανακαλύπτει τον οικείο Miró στις στιγμές δημιουργίας των έργων του και με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται καλύτερα τον τρόπο εργασίας και την προσωπικότητά του.

Η έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα» στον «Ελληνικό Κόσμο» συνοδεύεται από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών». Το ντοκιμαντέρ προτείνει μια αναδρομή σε εκείνη τη δημιουργική «στιγμή» κατά την οποία ο Miró έβαλε χρώμα στα όνειρά του. Οδηγός του επισκέπτη είναι τα λόγια που κατέγραψε ο Yvon Taillandier στο “Joan Miró: je travaille comme un jardinier” .

«Ο Miró της Μαγιόρκα»: μια έκθεση για όλους

Στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» εφαρμόζονται προγράμματα για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την τέχνη» αποτελεί συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ» – Σχολή Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχο έχει την άρση του αποκλεισμού προς το πολιτιστικό αγαθό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων και σε ενήλικες με ή χωρίς προβλήματα όρασης, βασίζεται στην απτική αναπαραγωγή επιλεγμένων έργων των εκθέσεων, με κριτήριο την ευκολία απόδοσης και κατανόησής τους από τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία περιγραφής αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιούνται χαρτόνια και άλλα υλικά (αδιάλυτη μπογιά, χαρτόνια σε διαφορετικές υφές, μικρά αντικείμενα) για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των επιφανειών, των σχημάτων, των όγκων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κτλ.

Τα έργα της έκθεσης «O Miró της Μαγιόρκα» συνοδεύονται από τις λεζάντες τους (ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, τίτλος έργου, διαστάσεις, χρονολογία, τεχνική, παραχώρηση καλλιτέχνη, γκαλερί ή συλλέκτη) και από κείμενα περιγραφής (περιγραφή του απτικού έργου με απλά λόγια και οδηγίες, ώστε να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα, φιγούρες, αντικείμενα, υλικά) σε γραφή Braille.

«Ο Miró της Μαγιόρκα» – Eκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά
Την έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συνοδεύουν τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα (για σχολεία αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες), μέσα από τα οποία τα παιδιά θα γνωρίσουν το μεγάλο καλλιτέχνη Joan Miró.
Σκοπός των προγραμμάτων είναι να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το έργο του μεγάλου Καταλανού καλλιτέχνη Joan Miró, ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Συγκεκριμένα, τα τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα» είναι:

– Ο μικρός Joan όταν… ζωγραφίζει

– Ο Miró γλύπτης

– Ο Miró της Μαγιόρκα και η ώριμη περίοδος στη χαρακτική

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο», το Ινστιτούτο Θερβάντες φιλοξενεί, από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Μαΐου, ένα σύνολο χαρακτικών, λιθογραφιών, μακετών και σχεδίων του καλλιτέχνη. Η έκθεση περιλαμβάνει 34 λιθογραφίες της σειράς Ubu aux Baléares, 15 λιθογραφίες της σειράς Le Lézard aux plumes d’or του 1971, 12 μακέτες για τις σειρές Gaudí καθώς και έγγραφα, σχέδια, παρτιτούρες και σημειώσεις σχετικά με το έργο Ubu Roi του Alfred Jarry και τις θεατρικές του παραστάσεις. Επίσης, ενότητα φωτογραφιών από το εργαστήρι του Καταλανού καλλιτέχνη φιλοξενείται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου-30 Μαΐου 2010
Αίθουσα Ισμήνη και φουαγέ του «ΘΕΑΤΡΟΝ»
http://miro.hellenic-cosmos.gr/

Τηλ.: 212 254 0322
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη:  09:00-14:00
Τετάρτη – Παρασκευή: 09:00-21:00
Σάββατο:  11:00-16:00
Κυριακή: 10:00-16:00
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Επιμέλεια έκθεσης Θεσσαλονίκη & Αθήνα: Μάριος Ελευθεριάδης
Επιστημονική επιμέλεια: Maria Luisa Lax Cacho (Ίδρυμα Μiró της Μαγιόρκα) 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Εκτενές αφιέρωμα στο Μιρό

 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την έκθεση στο Αθηνόραμα
Ο ιστοχώρος της έκθεσης

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s