Άνσελ Άνταμς στο μουσείο Μπενάκη (Ansel Adams)

Αν δεν έχετε ανακαλύψει τον Άνσελ Άνταμς χάνετε, γιατί τότε αγνοείτε έναν από τους 2-3 σημαντικότερους φωτογράφους όλων των εποχών. Ένας συγκλονιστικός πραγματικά φωτογράφος, ο Άνταμς όχι μόνο έκανε μερικές από τις σημαντικότερες φωτογραφίες όλων των εποχών αλλά διαμόρφωσε και ένα ολόκληρο σύστημα στο οποίο βασίζεται από τότε η ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Φωτογράφισε ως επί το πλείστον την Αμερικάνικη φύση. Γυρίζοντας με μια μηχανή μεγάλου φορμάτ (ξέρετε αυτές με τον τρίποδα), αποθανάτησε μερικά από τα ομορφότερα τοπία στο Εθνικά πάρκα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον διαμόρφωσε το περίφημο zone system, έναν τρόπο για να τραβιέται και να εμφανίζεται η ασπρόμαυρη φωτογραφία που μέχρι σήμερα αποτελεί τη βάση της και διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της φωτογραφίας.

Η έκθεση του μουσείου Μπενάκη είναι ουσιαστικά μια μικρή αίθουσα αλλά έχει μερικά πολύ αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του. Μου έκαναν εντύπωση οι εκτυπώσεις και το contrast το οποίο είχε πετύχει ο Άνταμς, πραγματικά εξαιρετικό (καμία σχέση με τις δικές μου). Επιπλέον θα βρείτε ενδιαφέροντα και τα πορτρέτα του που (παρότι γενικά παραγνωρισμένα), είναι επίσης εξαιρετικά.

Μια μικρή έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε,

Belbo

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ο Ansel Adams (1902-1984) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, περισσότερο γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων και εθνικών πάρκων των Η.Π.Α. Στις απαράμιλλης ποιότητας και εξαιρετικής οξύτητας εικόνες του αποτυπώνει με μεγαλοπρέπεια την ομορφιά της αμερικανικής φύσης. 
Στις φωτογραφίες του ο Ansel Adams απέδωσε όλη την τονική κλίμακα από το λευκό μέχρι το μαύρο με πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις του γκρι, ώστε οι εικόνες του να χαρακτηρίζονται για την τέλεια φωτογραφική τους σαφήνεια. Η τεχνοτροπία εκτύπωσης των ασπρόμαυρων φωτογραφιών που ανέπτυξε ο ίδιος και έμεινε γνωστή ως θεωρία του «Ζωνικού Συστήματος» επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές φωτογράφων. 
Η έκθεση αποτελείται από 72 πρωτότυπες εκτυπώσεις που επέλεξε ο ίδιος ο καλλιτέχνης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, και τα οποία παρέδωσε, λίγο πριν από το θάνατό του, στη φροντίδα της κόρης του Anne Adams-Helms.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Ο Ansel Adams στη wikipedia
Η έκθεση στο μουσείο Μπενάκη

 

Advertisements

3 responses to “Άνσελ Άνταμς στο μουσείο Μπενάκη (Ansel Adams)

 1. «Μου έκαναν εντύπωση οι εκτυπώσεις και το contrast το οποίο είχε πετύχει ο Άνταμς, πραγματικά εξαιρετικό (καμία σχέση με τις δικές μου).»
  Αν έχεις ανάγκη από συμβουλές
  κυκλοφορουν στα αγγλικά τα βιβλία του όπου εξηγεί την τεχνική του, τρεις τόμοι, νομίζω.
  Μιλάμε για αναλογικές μηχανές βέβαια…

 2. Ελπίζω να προλάβω να δω αυτή τουλάχιστον, γιατί του Τσαρούχη την έχασα…

 3. Α, ναι το ξέρω τα βιβλία του θεωρούνται κλασσικά για την ασπρόμαυρη φωτογραφία (αν θυμάμαι καλά οι τίτλοι είναι 1 λέξη: the camera είναι το ένα), είναι στα υπόψη, αλλά που χρόνος; Φωτογραφίζω αποκλειστικά αναλογικά εδώ και χρόνια, είναι η αγαπημένη μου τέχνη.

  Φώτη, κρίμα για τον Τσαρούχη, πήγα και πέτυχα ξενάγηση του Μάνου Στεφανίδη (καθηγητής του Πανεπιστημίου) που ήταν πραγματικά εξαιρετική). Η έκθεση του Adams είναι εξαιρετικά μικρή (1 αίθουσα), συνδίασέ το με κάτι άλλο, φιλικά,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s