10 ταινίες με θέμα τα Μαθηματικά

 

Ο Will ανακαλύπτει το ταλέντο του στα μαθηματικά

Εντάξει δε θα γίνονταν ποτέ και Νο 1 box office hits, αλλά για εμάς που αγαπάμε τα μαθηματικά οι παρακάτω ταινίες αποτελούν παράθυρο σε ένα γοητευτικό κόσμο.

Από τον Δικαιόπολις

1. «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ« (1997) (Good Will Hunting)

Συμπαθητική ταινία με κεντρικό ήρωα ένα νεαρό με ιδιαίτερο ταλέντο στα μαθηματικά αλλά δύσκολο χαρακτήρα. Μέτρια διαπραγμάτευση του θέματος από αξιόλογο σκηνοθέτη Γκας Βαν Σαντ, καλές ερμηνείες (Robin Williams) αλλά μέχρις εκεί…Ίσως μία διαφορετική εκδοχή του αμερικανικού ονείρου χωρίς κάτι το ουσιώδες Δεν νομίζω ότι θα αντέξει στον χρόνο.

 2. «Π« (1998)

Κλειστοφοβική ταινία του πολύ καλού Aμερικανού σκηνοθέτη Ντ. Αρονόφσκι όπου ο ήρωας προσπαθεί να προσδιορίσει τον περίφημο αριθμό π =3,14159 («αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί») αποκομμένος τελείως από τον κόσμο.

 3. «Cube« (1997)

Συνδυασμός επιστημονικής φαντασίας και θρίλλερ, όπου επτά άνθρωποι τελείως άγνωστοι μεταξύ τους αντιλαμβάνονται ότι είναι παγιδευμένοι. Ταινία της ανεξάρτητης σκηνής δεν θυμάμαι εάν παίχθηκε στις αίθουσες.

 4. «Ένας υπέροχος άνθρωπος«  (2001) (Α Βeautiful Mind)

Εξαιρετική ερμηνεία του Ράσελ Κρόου (όλα τα λεφτά!) στον πολυσύνθετο ρόλο του ιδιοφυούς αλλά και εγγίζοντος την παράνοια μαθηματικού Τζόν Νας,ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες του στην Θεωρία Παιγνίων και στα Οικονομικά.

 5. «Κωδικός Αίνιγμα« (Enigma) (2001)

Συμβατική αλλά θαυμάσια! Η προσπάθεια αποκρυπτογραφήσεως του κωδικού «Αίνιγμα» των Γερμανών κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μία ταινία όπου εάν θυμάμαι καλά αναφέρεται ο σπουδαίος μαθηματικός Alan Turing (αυτοκτόνησε τραγικά..). Επαρκής ο σκηνοθέτης Μάικ Απντετ, στα πρώτα βήματα η Κέιτ Γουινσλετ και στην παραγωγή ο Μικ Τζάγκερ.

 6. «N is a Number: A Portrait of Paul Erdős« (1993)

Ντοκιμαντέρ : Ένα πορτραίτο του μαθηματικού Πωλ Ερντος, ο οποίος εμφανίζεται  στην ταινία.

 7. «Infinity« (1996)

Τα πρώτα νεανικά βήματα του βραβευμένου με το Νόμπελ φυσικού Richard Feynman όπως παρουσιάζεται από τον καλό ηθοποιό και σκηνοθέτη Matthew Broderick.

 8. «A Hill on the Dark Side of the Moon« (1983)

Η τραγική ιστορία της σημαντικής Ρωσίδας μαθηματικού Sonya Kovalevsky (Sofia  Kovalevskaya) με αξιόλογες εργασίες στις διαφορικές εξισώσεις και η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα μαθηματικός που εργάσθηκε στην Δυτική Ευρώπη.

 9. «The Bank«  (2001)

Ένας μαθηματικός έχει ανακαλύψει ένα μαθηματικό τύπο για να προβλέπει τις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου και ένας CEO, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «είναι ο Θεός με ένα καλύτερο κοστούμι» Συνδυασμός απληστίας και ευφυΐας… ότι χειρότερο. τις συνέπειες τις βλέπουμε μετά από τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις

 10. » A Brief History of Time« (1992)

Μία ταινία για την ζωή και το έργο του διάσημου Stephen Hawking.

Advertisements

3 responses to “10 ταινίες με θέμα τα Μαθηματικά

  1. υπάρχει μια τέλεια χιλιανή ταινία που λέγεται la cinta de moebius πολύ καλή και αυτή! https://www.youtube.com/watch?v=Nk4PvUoJYT8&list=PL758633CCBF091B67

  2. δεν προσπαθουσε να προσδιορισει το π. Το π ειναι αποδεδειγμενα αρρητος υπερβατικος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s