2 Βιβλία για να ξεκινήσετε με τη Βυζαντινή γραμματεία

Αν αναρωτιέστε το γιατί, τις απαντήσεις τις δίνει η Αρβελέρ στο «Γιατί το Βυζάντιο» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Μία από τις σημαντικότερες γυναίκες των γραμμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη η Αρβελέρ έχει γράψει ένα βιβλίο για τον αναγνώστη που αναρωτιέται, τι στο καλό σχέση μπορεί να έχει το σύγχρονο εν-διαλύσει Ελλαδικό κράτος με την αυτοκρατορία που επικράτησε στην περιοχή 1000 χρόνια πριν και τον ίδιο προσωπικά.

Η Αρβελέρ γράφει εξαιρετικά, έχει άποψη και πάνω απ’ όλα διδάσκει σ’αυτό το βιβλίο τα βασικά στοιχεία της ιστορίας αλλά και της δομής του Βυζαντινού κράτους. Πιο σημαντικό απ’ όλα φανερώνει τι είναι αυτό που το κάνει επίκαιρο για το νεοέλληνα.

«Αλεξιάς» (εκδόσεις Άγρα) λέγεται το βιβλίο που έγραψε η Άννα Κομνηνή για τον πατέρα της Αλέξιο Κομνηνό, αυτοκράτορα του Βυζαντίου, εκεί κάπου στην 1η χιλιετηρίδα. Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, το βιβλίο φέρνει τον αναγνώστη δίπλα σε μια εποχή που το Βυζάντιο επιβίωνε αλλά και ακτινοβολούσε εν-μέσω βαρβαρικών επιδρομών, μηχανογραφιών, επαναστάσεων και άλλων.

Με συνεχείς αναφορές στον Όμηρο και τον Ευρυπίδη, σχεδόν σαν να τους αισθανόταν παπούδες της, η Άννα πλέκει μια συναρπαστική αφήγηση για τον αναγνώστη που δε θα φοβηθεί τις 800 σελίδες του βιβλίου.

συστήνονται και τα δύο, ανεπιφύλακτα,

Belbo

Advertisements

One response to “2 Βιβλία για να ξεκινήσετε με τη Βυζαντινή γραμματεία

  1. Παράθεμα: Η σειρά 1821 του Σκάϊ | Belbo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s