Οι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010

Anixne4.jpg

Από τον Δικαιόπολι

Βεβαίως η αρχαιολογία δεν είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες αλλά η λίστα του αμερικανικού περιοδικού “Archaeology” μας φάνηκε άκρως ενδιαφέρουσα! Ίσως σας φανεί και σε σας.

1) O τάφος του Εκατόμνου (4ος αι. π.Χ.), σατράπη της Καρίας και πατέρα του Μαυσώλου, για τον οποίο χτίστηκε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού Ο τάφος είναι διακοσμημένος με έγχρωμες τοιχογραφίες αλλά και μίας σαρκοφάγου με το ανάγλυφο ενός γενειοφόρου άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι ο Εκατόμνος.

2) Παλαιολιθικά Εργαλεία στην περιοχή Πλακιάς του Ρεθύμνου ηλικίας 130.000 έως και 700.000 ετών. Δεδομένου ότι η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες συνάγουν ότι τα εργαλεία αυτά έφτασαν εκεί μέσω θαλάσσης. Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι η ιστορία της ναυσιπλοΐας τοποθετείται τουλάχιστον 100.000 χρόνια πριν.

3) Βασιλικός Τάφος στην Γουατεμάλα μάλλον πρόκειται ασύλητης κρύπτης με διάφορα μακάβρια αντικείμενα, όπως δάχτυλα, δόντια και αποτεφρωμένα νήπια, πιθανότατα υπολείμματα ανθρωποθυσιών.

4) Προϊστορικές Πυραμίδες στην πόλη Χαέν στο Περού, οι οποίες βρέθηκαν στην δυτική πεδιάδα του Αμαζονίου και χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν την άφιξη των Ισπανών.

5) Παιδικοί Τάφοι στην Καρχηδόνα στην Τυνησία. Η σημασία της ανακαλύψεως έγκειται στο ότι ο θάνατός τους προήλθε από φυσικά αίτια και όχι όπως εθεωρείτο από εκτεταμένες παιδικές θυσίες, που συντελέστηκαν από τον 8ο έως τον 2ο αι. π. Χ.

6) Ανθρωποειδής Kadanuumuu» Αιθιοπία. Πρόκειται για έναν σκελετό
ανθρωποειδούς, ηλικίας 3,6 εκατομμυρίων χρόνων, που ανήκει στο είδος
Australopithecus afarensis, όπως και η γνωστή «Λούσι». Είναι πολύ ψηλότερος από αυτήν και κατά 400.000 χρόνια γηραιότερος!

7) Η αποκωδικοποίηση του γονιδίου του προϊστορικού ανθρώπου Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis). Πρόκειται για ανακάλυψη ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Εξελεγκτικής Ανθρωπολογίας, της Λειψίας, το οποίο επισημαίνει ότι είμαστε ίδιοι με τον προϊστορικό άνθρωπο με τη διαφορά ενός μόνο γονιδίου!

8) Η εύρεση της αρχαιότερης (1608) προτεσταντικής εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική.
Συγκεκριμένα στο Jamestown της Virginia, όπου πιθανότατα τελέστηκε και ο γάμος της Ινδιάνας πριγκίπισσας Ποκαχόντας, που παντρεύτηκε τον  καπνοπαραγωγό Τζον Ρόλφι το 1614, Ήσσονος βεβαίως σημασία αλλά η λίστα προέρχεται από Αμερικανικό περιοδικό…

9) Η ανακάλυψη μίας νέας μεθόδου χρονολογήσεως, από ερευνητική ομάδα του College Station στο Texas από η οποία βασίζεται όπως και η παλαιότερη στον C – 14, είναι ακριβέστερη από την προηγούμενη και, το βασικότερο, δεν καταστρέφει τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ίσως πρόκειται για την ανακάλυψη της δεκαετίας.

10) Τέλος, η ανεύρεση του πλοίου «HMS Investigator» στον κόλπο Mercy (Banks Island) στον Καναδά, το οποίο εθεωρείτο χαμένο για περισσότερο από 150 χρόνια. Το πλοίο άρχισε το ταξείδι του το 1848 από τη Βρετανία για την Αρκτική προς αναζήτηση του εξερευνητή Τζον Φράνκλιν και της αποστολής του, που είχαν μεταβεί στην περιοχή για να συνεχίσουν τη χαρτογράφηση του Βορειοδυτικού Περάσματος. Όμως, κόλλησε στον πάγο και εγκαταλείφθηκε. Το πλήρωμα ευτυχώς σώθηκε αλλά το σκάφος παρέμεινε στους πάγους και οι διάφορες θεωρίες έλεγαν ότι είχε παρασυρθεί και διαλυθεί από τα κύματα ή είχε διασωθεί από αμερικανικό φαλαινοθηρικό.

http://www.archaeology.org/1101/topten/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s