Νέος Ερμής ο Λόγιος

Ξεφυλλίζω από το πρωί το νέο πολιτιστικό περιοδικό: "Νέος Ερμής ο Λόγιος". Ενδιαφέρον και καλοδεχούμενο. Σε μια εποχή που δεσπόζουν εκδώσεις τύπου "Athens Review of Books" (λυπηθείτε μας: στην Ελλάδα κυκλοφορείτε γιατί κοπιάρετε ξένους τίτλους;) με μια εντελώς lifestyle προσέγγιση στη σκέψη και τη λογοτεχνία (και με μια οπτική και αφιερώματα εντελώς ξένα προς τη δικιά μας κουλτούρα και σκέψη), περιοδικά σαν το νέο Λόγιο Ερμή είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Πρώτα απ’ όλα ο τίτλος: βασίζεται στο σημαντικότερο προεπαναστατικό έντυπο με διευθυντή τον Άνθιμο Γαζή. Μετά το περιεχόμενο: η Ελληνική Αναγέννηση και Δυτικός Διαφωτισμός φωτίζεται από πολλές διαφορετικές όψεις με κείμενα γεμάτα περιεχόμενο και ουσία. Για όποιον ενδιαφέρει το θέμα, θα βρει 200 σχεδόν σελίδες γεμάτες κείμενα για το διχασμό που ζούσαμε (και συνεχίζουμε να ζούμε), ανάμεσα στη χιλιόχρονη πολιτιστική μας κληρονομιά και τη (μάλλον υπερεκτιμημένη) δυτική επιρροή.

Ελπίζω περισσότερα τέτοια σύντομα και με έμφαση στο παρόν και στο μέλλον: ξεπετάγονται καθημερινά εξαιρετικά δείγματα Ελληνικού πολιτισμού που δε θα βρουν ποτέ το δρόμο τους στο οποιοδήποτε "Athens Review…", χρειαζόμαστε κάποιον σε αυτό το επίπεδο να τα αναδείξει, χρειαζόμαστε σίγουρα ένα νέο Λόγιο Ερμή!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s