Τα ένθετα της Καθημερινής

K%20logo.jpg

Από το πρωί ξεφυλλίζω τις κυριακάτικες εφημερίδες και ανάμεσά τους την Καθημερινή. Πρέπει να πω ότι η εικόνα του "Κ" (ένθετου περιοδικού) είναι επιεικώς απογοητευτική: τα θέματά του επικεντρώνονται σε διαφήμιση φαγάδικων, γυαλιστερών λαμαρινών μετά τροχών διαφόρων τύπων, ενώ δε λείπουν και αναφορές σε κουτσομπολιά (έχει πλέον μόνιμη στήλη αφιερωμένη) καθώς και σε αθλητικά θέματα, όλα αυτά βέβαια όσο μπορούν να χωρέσουν ανάμεσα σε πλήθος διαφημίσεων (από πιτσαρίες μέχρι σεξουαλικά βοηθήματα). Το πιο εκτενές αφιέρωμα βέβαια είναι στα αυτοκίνητα (οικονομική κρίση γαρ) όπου πέρα από 20 και βάλε σελίδες γεμάτες ολοσέλιδες φωτογραφίες το περιοδικό δίνει το βήμα και στο όργανο των πωλητών τους που μας κουνάει το δάχτυλο επειδή δεν ανανεώνουμε αρκετά συχνά το όχημά μας για να μπορέσει να "κινηθεί" η αγορά. Πρόσεξα επίσης ότι πλέον διαφημίσεις έχουν αρχίσει να καλύπτουν και την 1η σελίδα της εφημερίδας (σίγουρα γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος στις ενδιάμεσα σελίδες).

Κι όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Για όσους θυμούνται η Καθημερινή είχε το καλύτερο ίσως ένθετο εφημερίδων τις περίφημες "7 ημέρες" με πληθώρα θεμάτων αναλυμένα σε βάθος. Έχει ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει κρατήσει αυτά τα τεύχη σε προσωπικά αρχεία ακριβώς γιατί αντιπροσώπευαν μια ποιότητα πέρα από τα συνηθισμένα. Οι "7 ημέρες" βέβαια δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστές στους διαφημιστές (για την ακρίβεια δεν είχαν καθόλου διαφήμιση αν θυμάμαι καλά) με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε στον τύπο από τη δεκαετία του ’90 και ιδιαίτερα μετά το 2000. Ακόμη όμως και το view το ενδιάμεσο περιοδικό πριν το "Κ" είχε ενδιαφέρον και παρότι απέτυχε να αποκτήσει ταυτότητα και απήχηση στο ευρύ κοινό είχε ενδιαφέρον και ουσία.

epta_imeres.jpg

Εκπτώσεις λοιπόν στην ποιότητα, υιοθέτηση lifestyle προτύπων (τι άλλο να πει κανείς για το ανεκδιήγητο GQ) και σιγά σιγά η Καθημερινή αναρριχήθηκε στις πρώτες θέσεις της κυκλοφορίας, με ποιο τίμημα όμως; Τελευταίο υποψήφιο θύμα της εφημερίδας ο Φωτογράφος που υποψιάζομαι ότι επίσης σύντομα θα κάνει χώρο για κάτι πιο "σύγχρονο".

ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site

Τι θα έλεγε άραγε η Ελένη Βλάχου;

Belbo

Για να πάρετε μια ιδέα για τις "7 ημέρες" και την ποιότητά τους ρίξτε μια ματιά στην ψηφιακή τους βιβλιοθήκη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s