Άποψη

magnifying-glass1.jpg

Με την ευκαιρίας μια κουβέντας που έγινε σε μια τελευταία ανάρτηση με κάποιους φίλους που αισθάνθηκαν ότι βάλλονται από τις απόψεις που αναρτώνται σ’ αυτό το Blog, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Έχω άποψη και γράφω την άποψή μου δημοσίως για ότι νομίζω ότι αξίζει ή δεν αξίζει την προσοχή των λίγων ανθρώπων που επιλέγουν να με διαβάζουν. Θεωρώ και τα δύο εξίσου σημαντικά: η εποχή που ζούμε είναι μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την "άνοδο της ασημαντότητας" όπως έχει πει ένας σημαντικός διανοητής και την εξίσωσή της με το σπουδαίο και το σημαντικό.

Ο τρόπος που το ασήμαντο έχει μπει στη ζωή μας είναι απλός: διαφήμιση. Έχουμε δει εντελώς ευτελή πράγματα να παίρνουν τεράστια δημοσιότητα με τη βοήθεια ενός ολόκληρου στρατού από διαφημιστές, γραφεία τύπου, PR κτλ που τα υποστηρίζουν και την ίδια στιγμή πολύ σημαντικές προσπάθειες να χάνονται λόγω της έλλειψής τους.

Αυτή είναι και η κεφαλαιώδης διαφορά αυτού του ιστολογίου: ενώ ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα βασίζεται στη διαφήμιση και είναι υποχρεωμένο να αναπαράγει θέματα απλά και μόνο για να μπορέσει να διεκδικήσει την αντίστοιχη διαφήμιση, εγώ έχω όλη την ελευθερία να γράψω για τα πράγματα που μου αρέσουν και θεωρώ σημαντικά αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα πίσω. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι περισσότερες εφημερίδες πλέον αναπαράγουν τα ίδια θέματα με εξαιρετικά παρόμοιο περιεχόμενο (όλα βασισμένα στο ίδιο δελτίο τύπου που τους έχει διανεμηθεί).

Έτσι θα μιλήσω για παράδειγμα για τις μεταφράσεις του Ντοστογιέφσκυ που έχουν επανεκδώσει οι εκδόσεις Γκοβόστη και είναι εξαιρετικές και θα αφιερώσω σε αυτές δυσανάλογο χώρο γιατί ακριβώς τις πιστεύω. Εξίσου θα επισημάνω και θα απορρίψω παραστάσεις σαν τη συναυλία του Sonny Rollins πριν λίγο καιρό, που τις θεωρώ απλά αρπαχτές – μια κριτική που καμία μεγάλη εφημερίδα ή περιοδικό δε θα τολμήσει δεδομένης της εταιρίας που κρύβεται από πίσω και διοργανώνει την εκδήλωση.

Εν ολίγοις: γράφουμε τα πράγματα που μας αρέσουν!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s