Ξεχάστε το Μέγαρο κι ανακαλύψτε τη ζωντανή μουσική

icons%5Ctl1c.gif

Αυτή την εβδομάδα ο Belbo προτείνει μια συναυλία αλλιώτικη από τις άλλες, ζωντανή δίπλα μας, με ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης και… εντελώς δωρεάν.

Ζωντανή μουσική είναι αυτή που καλύπτει καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, όχι αυτή που (ωσάν μουσειακό είδος) αναπαράγεται σε κλειστές αίθουσες συναυλιών με αυστηρούς κανόνες ηχητικής. Μη με παρεξηγείται: έχω αδυναμία στην κλασσική, την έχω σπουδάσει κι έχω ιδιαίτερη σχέση μαζί της, η πραγματικότητα όμως είναι ότι έχει πάψει εδώ και καιρό να αναπαράγεται, απ’ τη στιγμή ίσως που σταμάτησε να είναι κομμάτι της ζωής των ανθρώπων.

Έτσι μου κάνει εντύπωση όταν βλέπω την περίοδο του Πάσχα το ενδιαφέρον μας να επικεντρώνεται στις συναυλίες δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής (Μπαχ) και αδιαφορία για τα αντίστοιχα δικά μας αριστουργήματα που γίνονται στο φυσικό τους χώρο και σε καμία περίπτωση δεν υστερούν σε σχέση με τα αντίστοιχα δυτικά.

Αναφέρομαι φυσικά στον αξεπέραστο Ακάθιστο Ύμνο που έχετε αυτή την ευκαιρία να το ακούσετε ολόκληρο αυτή την Παρασκευή σε οποιαδήποτε Εκκλησία near you, ξέχασα να αναφέρω: εντελώς δωρεάν!

Κανείς δεν ξέρει ποιος και πότε ακριβώς έγραψε τον Ακάθιστο Ύμνο. Ο θρύλος λέει ότι πίσω του βρίσκεται ο μεγαλύτερος ίσως της ανατολικής μουσικής ο Ρωμανός ο Μελωδός. Σε κάθε περίπτωση μέσα σε 24 στροφές ο Ακάθιστος Ύμνος περιγράφει τα γεγονότα του Ευαγγελισμού και της γέννησης του Χριστού, με κεντρικό πρόσωπο την Παναγία.

Πρόκειται βέβαια για ένα ποίημα που από το ξεκίνημά του:
Ἄγγελος πρωτοστάτης,
οὐρανόθεν ἐπέμφθη

πλημμυρίζει το χώρο με εικόνες μοναδικές. Γεμάτος φαντασία ο δημιουργός δε σταματάει να στολίζει την Παναγία:
χαῖρε, πέτρα ἡ ποτίσασα τοὺς διψῶντας τὴν ζωὴν.
Χαῖρε, πύρινε στῦλε ὁδηγῶν τοὺς ἐν σκότει,
χαῖρε, σκέπη τοῦ κόσμου πλατυτέρα νεφέλης.

ένα μικρό αριστούργημα!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακούγεται στις Εκκλησίες μας για πάνω 1,200 χρόνια: σε περιόδους όπου δεν υπήρχαν καν βιβλία ο Ακάθιστος Ύμνος ήταν η ποίηση που διαμόρφωσε τους προγόνους μας. Γιατί, αυτή είναι τελικά η ζωντανή τέχνη που δε χρειάζεται "Μέγαρα" και "ειδικούς" για να την ευχαριστηθεί κανείς.

Και βέβαια δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς "θρησκευάμενος" για να το ευχαριστηθεί, γιατί απλά είναι ένα έργο τέχνης.

Η απάντηση στο νεοπλουτιστικό μοντέλο εν καιρό κρίσης; ίσως, σε κάθε περίπτωση μην το χάσετε!

Belbo


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s