Η Ακαδημία Αθηνών για τη σειρά 1821 του ΣΚΑΙ

makrygiannis.jpg

Καιρός ήταν να κινητοποιηθεί και η Ακαδημία Αθηνών για την ανεκδιήγητη σειρά του ΣΚΑΙ (για την οποία είχαμε μιλήσει αναλυτικά πριν καιρό). Και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι στο αν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου (ακόμη και παιδιά δημοτικού ξέρουν ότι δεν ήταν) όπως συνεχίζει να επιμένει ο κος Βερέμης, αλλά μάλλον στο ότι η σειρά ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να μας πείσει ότι είμαστε ένα έθνος με ηλικία 150 χρόνων δημιούργημα της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση της επιτροπής των Ακαδημαϊκών (υπό του Ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή Νεώτερης ιστορίας κου Σβολόπουλου) είναι πολύ δεικτική για τη σειρά του ΣΚΑΙ ευθέως αμφισβητώντας την επιστημονική της ορθότητα, λέει χαρακτηριστικά:

"Είναι απαράδεκτη η σύνδεση της έννοιας του έθνους με την έννοια του κράτους: η πρώτη ουδόλως προϋποθέτει, στην ελληνική περίπτωση, την ύπαρξη της δεύτερης. Ο ελληνισμός επιβίωσε επί χιλιετίες. Το ελληνικό έθνος στη νεώτερη διαδρομή του μορφοποιήθηκε κατά τις αρχές του 13ου αιώνα. Η ταύτιση της αφετηρίας του με τη δημιουργία της νεώτερης Ελλάδος ως κράτους, αντιφάσκει με την επιστημονική αλήθεια."

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Ο πρόσφατος εορτασμός της 190ης επετείου της Παλιγγενεσίας, σε συνδυασμό με την προβολή διαφόρων απόψεων για την Επανάσταση του 1821, επιβάλλει την διατύπωση γνώμης, χάριν τόσο των παλαιοτέρων όσο και των νεωτέρων Ελλήνων. Προκειμένου να επιχειρηθεί η συνολική επιστημονική θεώρηση του αγώνα για την ανεξαρτησία, θα όφειλαν να υπογραμμιστούν όσοι παράγοντες συνετέλεσαν κυρίως, σε συνάρτηση και με τον γεωγραφικό χώρο, στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων: γλώσσα, μνήμες από το ιστορικό παρελθόν, ορθόδοξη πίστη.

Είναι απαράδεκτη η σύνδεση της έννοιας του έθνους με την έννοια του κράτους: η πρώτη ουδόλως προϋποθέτει, στην ελληνική περίπτωση, την ύπαρξη της δεύτερης. Ο ελληνισμός επιβίωσε επί χιλιετίες. Το ελληνικό έθνος στη νεώτερη διαδρομή του μορφοποιήθηκε κατά τις αρχές του 13ου αιώνα. Η ταύτιση της αφετηρίας του με τη δημιουργία της νεώτερης Ελλάδος ως κράτους, αντιφάσκει με την επιστημονική αλήθεια. Είναι επιβεβλημένο να τονιστεί επίσης ότι, πέρα από την αντιπαράθεση μουσουλμάνων και χριστιανών, ο διαχωρισμός Ελλήνων και Τούρκων εξέφρασε επί μακρούς αιώνες την καταλυτική κατεξοχήν αντίθεση μεταξύ δυνάστη και υποτελούς, γεγονός που εξηγεί και την διαχρονική δυναμική της.

Η βίωση από τους Ελληνες της ελευθερίας συνεπαγόταν, σύμφωνα με το κλασικό δόγμα του πολιτικού φιλελευθερισμού, δεκτό από την Γαλλική Επανάσταση και τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες, όχι μόνο το δικαίωμα των υπόδουλων να την διεκδικούν, αλλά και την αντίστασή τους με κάθε τρόπο κατά του τυράννου που την στερεί. Ο αβασάνιστος επηρεασμός από ακραίες σύγχρονες τάσεις ισοπεδωτικής εξίσωσης μεταξύ ατόμων ή λαών, φορέων διαφορετικών αντιλήψεων και επιδράσεων, είναι επιστημονικά αβάσιμος. Τέλος πρέπει να εξαρθούν όλα τα μείζονα γεγονότα και οι ηγετικές μορφές της Επαναστάσεως και να τονιστεί ότι η δημιουργία ελληνικού ζητήματος και φιλελληνικού ρεύματος διεθνώς, οφείλονται στην αναπάντεχη επιβίωση επί τρία χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία με μόνες τις δυνάμεις του.

Πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολική ενασχόληση με εσωτερικές διαφορές και διενέξεις σε βάρος της αναφοράς στο καταλυτικό φαινόμενο της εθνικής απελευθερωτικής συνέγερσης.
Η παραφθορά ή η παράβλεψη εξ ίσου σημαντικών φαινομένων δεν προσφέρεται για την κατανόηση και την ερμηνεία της Ελληνικής Επαναστάσεως».

Advertisements

2 responses to “Η Ακαδημία Αθηνών για τη σειρά 1821 του ΣΚΑΙ

  1. Οντως,κι εγώ εκτιμώ τον κ. Βεράμη ως ιστορικό που προσπαθεί να γκρεμίσει στο μυαλό του νεοέλληνα τα στερεότυπα της τελειότητας και της ιδανικότητας της ιστορίας μας. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα εθνικά κινήματα γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν το δέκατο ένατο αιώνα. Αλλά ότι υπήρχαν κοινά στοιχεία σε έναν πληθυσμό ο οποίος χρειάστηκε παραπάνω από 20 χρόνια να αφυπνιστεί και για αυτό, προφανώς, είχε συνδετικά στοιχεία με το παρελθόν του, δε μπορούμε να το αγνοήσουμε.
    Σημ. Την εν λόγω σειρά είδα μια φορά κι αυτή αποσπασματικά.

  2. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, που άργησε η Ακαδημία τόσο πολύ ν’αντιδράσει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s