Spotify

music.jpg

Κάποια στιγμή στην ταινία High-Fidelity ρωτούν τον ήρωα πως έχει οργανώσει τους δίσκους του: αλφαβητικά ή χρονολογικά και ο Rob Gordon απαντάει «αυτοβιογραφικά». Η σχέση μας με τη μουσική πέρα από οτιδήποτε άλλο είναι μια σχέση βιωματική: ένας δίσκος είναι ένα δώρο, μια στιγμή, μια χρονιά, ένα κομμάτι της ζωής μας. Όλα αυτά έρχεται να ανατρέψει ένα καινούργιο πράγμα που λέγεται Spotify και που μόλις έγινε διαθέσιμο στη χώρα μας.

Το Spotify μπήκε στη ζωή μου πριν από 10 περίπου ημέρες και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχει τη δυναμική να αλλάξει τον τρόπο που ακούμε μουσική. Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα ένας καλύτερος τρόπος για να ακούμε μουσική, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί ν’ αφήσει κανένα μουσικόφιλο αδιάφορο. Τα παρακάτω είναι μερικές γρήγορες σκέψεις πάνω του.

Πρώτα απ’ όλα τι είναι το Spotify: πρόκειται για μια υπηρεσία music streaming, μια βάση από 14 εκατομμύρια κομμάτια είναι διαθέσιμη σε κάθε χρήστη ανά πάσα στιγμή μέσω Internet. Χωρίς την ανάγκη του download λοιπόν, επιτρέπει από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή (computer, κινητό, ταμπλέτα, κτλ) πρόσβαση και μουσική αναπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη δωρεάν (με διαφημίσεις) από computer, ενώ για πρόσβαση από άλλες συσκευές και για υψηλότερη ποιότητα αναπαραγωγής μια συνδρομή είναι απαραίτητα (8 ευρώ το μήνα περίπου).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Απλότητα: Ίσως το βασικότερο πλεονέκτημα του Spotify είναι η απλότητά του. Η μουσική είναι άμεσα προσβάσιμη χωρίς download (χωρίς χρόνο αναμονής δηλαδή) και χωρίς περιορισμούς (μπορείς ν’ ακούσεις οτιδήποτε). Αυτό είναι κυριολεκτικά μια απελευθερωτική εμπειρία: αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι μέσα σε μια απέραντη μουσική βιβλιοθήκη και μπορείς να ακούσεις τα πάντα όποτε θέλεις.

Κόστος: Το κόστος είναι χαμηλό, αυτή τη στιγμή η βασική χρήση του Spotify είναι δωρεάν, αλλά ακόμη και η πλήρης συνδρομή του (8 ευρώ) είναι εξαιρετικά προσιτή για την ποσότητα της μουσικής που περιέχει. Σκεφτείτε ότι ένας μουσικόφιλος θα αγοράσει τουλάχιστον 2-3 album το μήνα και συγκρίνετε τα νούμερα.

Metadata: εντάξει δεν είναι allmusic, αλλά έχει διαθέσιμες πληροφορίες για αρκετούς καλλιτέχνες (και φυσικά τη δισκογραφία τους). Επιπλέον συνδέεται με γνωστά περιοδικά (NME, Rolling Stone, κτλ) για νέα και λίστες.

Νέα πράγματα: το Spotify δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης («follow») καλλιτεχνών και ενημέρωσης για οτιδήποτε νέο βγάζουν. Πιο ενδιαφέρον, είναι συνδεδεμένο με το lastfm παρακολουθώντας τι ακούμε και κάνοντας προτάσεις για καλλιτέχνες που πιθανόν θα μας ενδιέφεραν.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Ποιότητα: γενικά αρκετά καλή ιδιαίτερα με τη συνδρομή (320 kbps), παρόλα αυτά δεν είναι ποιότητα αντίστοιχη με CD. Δεδομένου ότι ο περισσότερος κόσμος έχει συνηθίσει να ακούει άθλια συμπιεσμένα mp3 είναι πρόβλημα μόνο για όσους έχουν συνηθίσει σε κάτι καλύτερο (CD ή βινύλιο).

Συλλογή: αν και αρκετά εκτεταμένη λείπουν και αρκετά πράγματα και έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει. Ειδικά στο Ελληνικό ρεπερτόριο (μα να λείπει ο «Μεγάλος ερωτικός»!).

Οργάνωση: αυτό είναι ίσως το πιο αδύνατο σημείο του Spotify κατά τη γνώμη μου. Οποιοσδήποτε έχει προχωρήσει πέρα από την περιστασιακή ακρόαση ξέρει ότι η οργάνωση της μουσικής είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους: (1) για να μπορείς να βρεις εύκολα κάτι που ψάχνεις και (2) για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις εύκολα τα πράγματα που σου αρέσουν. Το Spotify δίνει τη δυνατότητα για Playlist και για favourites («star»), αλλά μέχρι εκεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να οργανώσει κανείς στο Spotify αυτή τη στιγμή μια δισκοθήκη με 2,000 για παράδειγμα δίσκους με έναν πρακτικό τρόπο.

Φυσικό μέσο: χωρίς να αποτελεί πρόβλημα αποκλειστικά του Spotify η έλλειψη φυσικής επαφής είναι θέμα για το μουσικόφιλο. Καλώς ή κακώς (τουλάχιστον οι άνθρωποι της δικής μου γενιάς) έχουν συνηθίσει να πιάνουν το δίσκο, το sleave, να χαζεύουν το εξώφυλλο, κτλ κι αυτό είναι κάτι που λείπει.

ΤΕΛΙΚΑ
Τις πρώτες ημέρες αφού το εγκατέστησα πέρασα αρκετές ώρες παρέα με την εφαρμογή: είναι πραγματικά εθιστικό να μπορείς να ακούσεις μια τόσο εκτεταμένη συλλογή. Επίσης ενθουσιάστηκα από τις δυνατότητες να ψάξω καλλιτέχνες και να ανακαλύψω νέα πράγματα, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσω ένα ολόκληρο άλμπουμ. Και συνολικά αυτό νομίζω ότι είναι το Spotify: ένας καταπληκτικός τρόπος να ψάξεις και να ανακαλύψεις μουσική. Έναν περιστασιακό ακροατή πιθανά να μπορεί να τον καλύψει και πλήρως. Για το μουσικόφιλο από την άλλη η διαδικασία ψαξίματος, αγοράς και κατάταξης ενός άλμπουμ δε νομίζω ότι θα αλλάξει ποτέ…

Belbo

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s