Η αξία του δωρεάνΟ νέος δίσκος της Bjork δε θα είναι διαθέσιμος στο Spotify όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «το να δουλεύεις πάνω σε κάτι για 2-3 χρόνια και μετά να το διαθέτεις δωρεάν. Δεν έχει σχέση με τα χρήματα, έχει να κάνει με το σεβασμο, σεβασμό για την τέχνη και την προσπάθεια που βάζεις».

Τι αξία εχει κατι που διανέμεται εντελώς δωρεάν; Οταν κυκλοφόρησε το Αξιον Εστι ο κόσμος έκανε ουρές στα δισκαδικα για να το αγοράσει, οι δίσκοι αυτοι έπαιξαν και ξαναεπαιξαν σε πικαπ για δεκαετίες, φθαρμένα εξώφυλλα, γραντζουνισμενοι, διαμόρφωσαν όμως συνειδήσεις, μουσική παιδεία, μεγάλωσαν γενιές μ´ αυτούς και έφτασαν στα χέρια των απογόνων, πολύτιμα κειμήλια μιας εποχής. Κάθε σπίτι και μια (συνήθως μικρή) δισκοθήκη, μερικές σημαντικές ηχογραφήσεις, τοποθετημένη σε ένα κεντρικό σημείο στο σαλόνι, σημείο αναφοράς, σεβασμός στον καλλιτέχνη και τη σημαντική μουσική που παρήγαγε. Δεκαετίες μετά ολόκληρη σχεδόν η σύγχρονη Ελληνική δισκογραφία έχει δοθει δωρεάν απο εφημερίδες. Εκατοντάδες χιλιάδες CD με τους μεγάλους συνθέτες, ερμηνευτές, τα απαντά Χατζιδακι, Θεοδωρακη, Ξαρχάκου και παει λέγοντας, λαϊκό τραγούδι, ρεμπέτικο. Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες CD ανα σπίτι καταχωνιασμενα σε σκονισμένες βιβλιοθήκες ανάμεσα σε δεκάδες αλλά βιβλια-προσφορές εφημερίδων η τηλεπωλησεων, χιλιάδες ώρες μουσικής και γνώσης που κανένας δεν αγγίζει, που βρίσκονται εκεί για να υπάρχουν που κάποτε ίσως θα πεταχτούν στα σκουπίδια. 

Θυμάμαι ότι όταν είμασταν μικροί μαζεύαμε χρήματα για καιρό για να αγοράσουμε ένα δίσκο. Ηταν επώδυνο και σήμαινε ότι στερούμασταν αλλά πράγματα αλλά ηταν μια διαδικασία και ένα ταξίδι που οδηγούσε στο να ψάξουμε τον καλλιτέχνη, να διαβάσουμε κριτικές, πολλαπλές ακροάσεις και ανακάλυψη νέων πραγμάτων. Η δωρεάν διάθεση της μουσικής σε αντίθεση δε φαίνεται να οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην πλήρη απαξίωση της. 


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s